brusszel


A Mercedes menekül Oroszországból

Figyelő Online
2015.10.04  11:16   
mail
nyomtatás
A Daimler német autógyár elvetette azt a tervet, hogy Mercedes-gyárat épít Szentpétervár közelében, miközben az amerikai GM oroszországi vegyesvállalatának kilenchavi termelése több mint 20 százalékkal esett éves összevetésben.
A Leningrádi megye kormányzója arról számolt be a Szocsiban tartó nemzetközi gazdasági konferencián, hogy tárgyalások folytak egy Mercedes-gyár építéséről, a német fél több helyszínt is megvizsgált már. "A tárgyalások azokban mostanra teljesen leálltak" - közölte Alekszandr Drozgyenko, aki a rubel erőteljes gyengülésével, a járművek iránti belső kereslet jelentős visszaesésével indokolta a német gyártó döntését.

Az amerikai General Motors (GM) oroszországi vegyesvállalkozása, a GM-AvtoVAZ eközben arról számolt be, hogy csaknem 26 ezer Chevrolet Niva modellt gyártott az idei első kilenc hónapban, ami 22,5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbiakhoz képest. A vegyesvállalkozás 2002 óta gyártja Chevrolet Niva modellt.

Több év erős növekedés után az autóeladások már tavaly is jelentősen csökkentek, ahogy az orosz gazdaság gyengülni kezdett az olajárak zuhanásának és a nyugati szankciók bevezetésének következményeként. A rubel árfolyama meredeken esett, ami a fogyasztókat arra kényszerítette, hogy halasszák el a nagy értékű termékek megvásárlását.

Legfrissebb adat szerint augusztusban csaknem húsz százalékkal esett vissza az orosz autópiaci forgalom éves összehasonlításban. Az első nyolc hónapban az eladások száma mintegy 1,05 millió volt, 33,5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200