brusszel


Mérlegen a megszorítási politika

Figyelő Online - Csepi Lajos
2015.10.04  12:43   
mail
nyomtatás
Szakértők szerint a portugál parlamenti választások mai fordulója valójában egy népszavazás, amely a négy éve tartó költségvetési megszorítások - és piaci reformok sikeréről dönt.
Portugáliában a helyzet javult, de nem jó. A munkanélküliség jelenleg 12 százalékos. Az emberek 20 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. A 2011 és 2014 közötti években 485 ezer ember hagyta el az országot. Az adósságállomány a GDP 125 százaléka, ami a második legmagasabb arány az Európai Unióban. 

A jobbközéphez tartozó kormányzó koalíció fogadkozott, hogy folytatja azt a 2011 óta követett megszorítási politikát, amelyet az eurózóna adós-mentő programja kényszerített ki. A szocialisták és a többi baloldali csoportosulás bírálta a kiadások csökkentését. 

Anibal Cavaco Silva elnök arra kérte a választókat, minél nagyobb arányban vegyenek részt a vasárnapi szavazáson. Megítélése szerint Portugália sorsdöntő pillanatokat él át. 

A BBC lisszaboni tudósítója szerint a több éve tartó megszorítások mélyen megosztották a portugál közvéleményt. A választók szokatlanul nagy hányada bizonytalan. 

A szocialisták vezetője, Antonio Costa kijelentette, hogy csak az ő pártjára adott szavazatok segítenek a kormány leváltásában. 

A miniszterelnök, Pedro Passos Coelho által vezetett Szociáldemokrata Párt és jobboldali szövetségese, a Néppárt közös listákat állított a választási körzetekben.



Pedro Passos Coelho miniszterelnök kampányol

A munkanélküliség két és fél éve csökken, de a válságból való kilábalást sokan törékenynek tartják.
Kapcsolódó cikkek
BBC
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.