brusszel


Titkos megbeszéléseken dől el százmilliók sorsa?

Figyelő Online - Csepi Lajos
2015.10.06  12:00   
mail
nyomtatás
Az Európai Ombudsman megállapította, hogy az Európai Bizottság nem adott megfelelő tájékoztatást a dohányipari lobbistákkal folytatott megbeszéléseiről.
Az ombudsman, Emily O'Reilly kijelentette, hogy az ilyen megbeszélésekről közreadott információk „elégtelenek, megbízhatatlanok és nem kielégítőek." O'Reilly foglalkozik azokkal a panaszokkal, amelyeket európai állampolgárok az EU-intézmények ellen nyújtanak be és nem-bírósági úton kérnek jogorvoslatot.

Az EU 2012-ben készítette elő a dohányipari termékek forgalmazásának új szabályait. Az EU Málta által delegált egészségügyi biztosát, John Dallit azzal vádolták meg, hogy a munka során meg nem engedett kapcsolatba került a dohányipar lobbistáival. A biztos távozott posztjáról, később azonban azt állította, hogy lemondását a Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso kényszerítette ki. Kártérítési pert kezdeményezett az Európai Bíróságon. A testület ez év májusában keresetét elutasította.

A Bizottság az EU törvényeit az EU Egyezményeinek szellemében dolgozza ki és tartatja be. Az ombudsman hétfői nyilatkozata a Corporate Europe Observatory, a nagyvállalati csoportok káros lobbitevékenységének leleplezésén dolgozó európai szervezet 2014.évi panaszával kapcsolatos. A panasz szerint az Európai Bizottság vezető munkatársai legalább 14 titkos megbeszélést tartottak a dohányipar lobbistáival. A nyilatkozat felhívja a Bizottságot, hogy tartsa tiszteletben az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének irányelveit az ilyen lobbista csoportok illetéktelen befolyásának kizárása érdekében.

Emily O'Reilly egyetértett azzal, hogy a Bizottság nem teljes körűen követte a hivatkozott irányelveket. Úgy ítélte meg, hogy a Bizottság egészségügyi igazgatósága igen, más egységei azonban nem megfelelően jártak el. Ajánlást készített a Bizottság számára és az év végéig adott határidőt annak végrehajtására. Felszólította a Bizottságot, hogy a keletkező dokumentumokat tegye közzé akkor is, ha azokat az Európai Parlament képviselőinek nem kérik.


Az Európai Parlament épülete Strasbourgban

A Bizottság rendelkezik ugyan egy listával, amelyen a lobbisták regisztrálhatják magukat, az ombudsman szerint azonban be kell vezetni a lobbisták kötelező regisztrációját, úgy, ahogyan azt korábban tervezték is. A Transparency International, a korrupció ellen harcoló nemzetközi szervezet üdvözölte az ombudsman nyilatkozatát, leszögezte azonban, hogy az EU-nak tovább kell lépnie és szélesebb körű tájékoztatást kell adnia az Európai Parlament és az Európa Tanács, az EU-miniszterek fórumának tanácskozásairól is.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.