brusszel


Átrendeznék a söripar erőviszonyait

Figyelő Online
2015.10.07  13:56   
mail
nyomtatás
Az Anheuser-Busch InBev (AB InBev), a világ legnagyobb söripari konszernje újabb erőfeszítést tett, hogy rátegye a kezét legnagyobb versenytársára, a második helyen álló SABMiller konszernre, a Dreher Sörgyárak anyavállalatára.
A belgiumi központú AB InBev szerdán közölte, hogy részvényenként 42,15 fontot, összesen 68 milliárd fontot kínál a londoni székhelyű SABMiller részvényeiért, miután korábbi két, 38 fontos, illetve 40 fontos ajánlatát a SABMiller visszautasította. Az ajánlat egyelőre semmire sem kötelez, a vállalatnak október 5-ig kell kinyilvánítania "szilárd szándékát " az ajánlattételre.

A SABMiller részvénye 1,6 százalékkal 36,68 fontra emelkedett Londonban. A londoni cég azonban közölte, hogy "amint tudja" összehívja az igazgatótanácsot, mert az ajánlat nincs minden részvényese ínyére.

"A SABMiller a globális söripar koronagyémántja (.....) Az AB InBev-nek kell a SABMiller, de opportunista és számos feltételt tartalmazó ajánlatot tett (...) és számottevően alulértékeli cégünket" - mondta Jan du Plessis, a SABMiller vezérigazgatója.

Az AB InBev azt is felajánlotta, hogy a SABMiller részvényeinek 41 százaléka erejéig hajlandó részben készpénzzel, részben saját részvényeivel fizetni, ami feltehetőleg vonzó lehet az összesen 40,6 százalékot birtokló két főrészvényes, az amerikai Altria dohányipari konszern és a Santo Domingo család számára.

Elemzők szerint a tranzakció a globális söripari konszolidáció végjátéka lehet, miután a "négy nagy", az AB InBev, a SABMiller, a Heineken és a Carlsberg már világméretekben lefedik a piacot, és a világ sörtermelésének több mint felét adják.

A fúzióval az Euromonitor felmérése szerint az új konszern a globális sörpiac 30 százalékát tartaná kézben, jóval megelőzve a 10 százalékos piaci részesedéssel bíró Heineken NV-t. A holland vállalat is erősíti pozícióit, mintegy 700 millió euróért megvásárolja a brit Diageo szeszipari konszern söripari részlegét.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: söriparDreher

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.