brusszel


Bukhat az egész kormány

Figyelő Online - Csepi Lajos
2015.10.08  14:31   
mail
nyomtatás
A Számvevőszék szerint a brazil kormány állami bankoktól, jogellenesen kölcsönzött pénzt a költségvetési hiány kozmetikázása céljából.
Az ellenzék azt állítja, hogy a Kongresszus felügyelete alatt álló Szövetségi Számvevőszék döntése megnyitja az utat az elnök elleni hivatalos vádemeléshez. Dilma Rouseffet kevesebb, mint egy éve választották újra, de népszerűségi mutatói soha sem voltak ilyen alacsony szinten. A brazil kormány bejelentette, hogy a Számvevőszék döntése ellen a Legfelsőbb Bírósághoz fordul. "A játszmának még nincs vége" - nyilatkozta Luis Adams igazságügy-miniszter. A Számvevőszék képviselője szerint a kormány a 2014. évi költségvetés végrehajtása során figyelmen kívül hagyta a pénzügyi-és alkotmányos alapelveket. A fenntarthatóság rovására, a szükséges áttekinthetőséget mellőzve növelte a kiadásokat.



Kormányellenes tüntetés Brazíliában 

A szabálytalanság a Számvevőszék megítélése szerint több, mint 26 milliárd US dollár kiadás tekintetében megállapítható.

Recesszió és korrupció

Ha a Számvevőszék döntését a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyja, a költségvetésről a Kongresszusnak kell állást foglalnia, ahol az elnöki koalíciónak többsége van. A jogsértő költségvetés vádja Dilma Rouseff vesszőfutásának legutóbbi állomása. Brazília legfőbb választási hatósága kedden úgy nyilatkozott, hogy újra megnyitja az elnök asszony újra-választási kampányának jogellenes finanszírozásával kapcsolatos vizsgálatot. A testület vizsgálata arra irányul, vajon Dilma Rouseff és az alelnök, Michel Temer kampánya bevont-e jogellenes forrásokból származó adományokat. A vizsgálatot az ellenzéki PSDB párt kezdeményezte. Az elnök helyzetét tovább nehezíti, hogy a brazil gazdaság recesszióba süllyedt és idén várhatóan 3 százalékkal zsugorodik, a kormány népszerűsége pedig a kormánykoalíció vezető politikusait érintő korrupciós botrányok miatt sokat romlott.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.