brusszel


Növekedés kontra rugalmasság: feloldható dilemma?

Figyelő Online
2015.10.09  09:44   
mail
nyomtatás
Rövid idő alatt jelentős mértékben megnövelni a vállalkozást és közben még a korábbinál is hatékonyabban dolgozni, felgyorsítani a döntési folyamatokat, leegyszerűsíteni a működést - első hallásra szinte kivitelezhetetlen feladatnak tűnik, azonban korántsem lehetetlen. A megoldást a megfelelő üzleti szoftver adhatja.

A gyors növekedést átélő kis- és középvállalatok (kkv) számára komoly kihívást jelenthet, hogyan kezeljék a korábbihoz képest hatalmasra duzzadó készleteket, megrendelésszámot, vagy éppen a gyorsan bővülő fogyasztói kör miatt az ügyfelek kiszolgálását. Az egyértelmű, hogy a régi megoldások - idejétmúlt informatikai rendszerek, excel-táblázatok - nem képesek lépést tartani a fejlődéssel, ami idővel a szállítások csúszásához, elvesztett ügyfelekhez, és végső soron a bővülés megakadásához vezethet. Az Economist Intelligence Unit tanulmánya szerint mindössze néhány elv betartásával a növekedés és a rugalmasság és egyszerű működés közötti látszólagos ellentét könnyen feloldható.

A gyors fejlődés előtt álló kkv-knak mindenképpen ajánlott egy új működési stratégia kidolgozása, ez számos esetben azzal jár, hogy új struktúrákat és folyamatokat is bevezessenek, mellyel átállnak egy formálisabb, szervezettebb felépítésre, miközben részletes működési szabályokat dolgoznak ki az egyes területekre - például a humán erőforrás menedzsmentre vagy a pénzügyre - vonatkozóan. Mivel ezek szabványosított, ismétlődő és automatizált folyamatok, megnyitják az utat egy olyan „önjáró" vállalati szervezet kialakulása előtt.

A tanulmány szerint kulcsszerepet játszanak az átalakulásban az informatikai eszközök és rendszerek, amelyek minden korábbinál könnyebben elérhetők már a kkv-k számára is. Napjainkban már számos kkv vet be integrált vállalatirányítási (ERP) megoldásokat annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a cég működése.

Egy másik lehetőség a dinamikusan fejlődő cégeknek kidolgozott ERP megoldások és az elemző rendszerek kombinálása annak érdekében, hogy felgyorsítsák az alapfolyamatokat, gyorsabbá tegyék a döntéshozatalt sőt, elébe menjenek a fogyasztói igényeknek, aminek köszönhetően komoly versenyelőnyhöz juthatnak.

A legsikeresebb, gyorsan növekvő cégek azonban egy még jobb utat választanak - egy olyat, ami segít nekik abban, hogy agilisek maradjanak, rugalmasak, a szervezet jól skálázható legyen és gyorsan tudjanak reagálni a változó piaci igényekre függetlenül attól, hogy mekkorára nőnek. Ezek a társaságok olyan üzleti szoftvert választanak, amely támogatja az egymáshoz kapcsolódó, automatizált folyamatokat és a teljes üzleti transzparenciát. Hogy mit nyernek ezáltal? Egyszerűbb, karcsúbb, hatékonyabban működő szervezetet még úgy is, ha közben folyamatosan fejlődnek. Éppen ezért egyre több kis- és középvállalat cseréli le régi szoftvereit olyan applikációra, amely az e-kereskedelmet, a gyártást, a marketinget és az üzleti működés valamennyi területét képes egyben, összekapcsolva kezelni.

Egy átfogó rendszer, amelyet kimondottan a növekvő kkv-k igényeire terveztek, felhasználó-barát kezelői felületet, központosított adatbázist, egyszerűbb könyvelést, felgyorsult, célirányos információmegosztást és beszámolókészítést, valamint automatizált folyamatokat kínál, annak érdekében, hogy a munkatársak rövidebb idő alatt több feladattal végezzenek. Az eredmény pedig az, hogy úgy tudnak látványos fejlődést elérni, hogy nem kell növelni a létszámot, és magabiztosan nézhetnek a kiugró szezonális terhelések elé is.

Jó példa az EvoShield esete, a speciális sportruházatot gyártó vállalat az SAP Business One megoldását vezette be, melynek eredményeként többek között 67 százalékkal nőttek az időben történő kiszállítások, miközben a reklamációból adódó kiadások 15 százalékkal csökkentek. A megoldást választók további kedvező tapasztalatai között volt, hogy 67 százalékkal gyorsabb lett a havi könyvelési zárás elkészítése, 2-3 nappal csökkent az árukészletek tárolási ideje, 60 százalékkal nőtt a működési hatékonyság, miközben tizedével csökkentek a működési költségek.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kihirdették a „Digitális Esély 2015" pályázat nyerteseit

Tavaly hagyományteremtő jelleggel indult az SAP szoftvercég és az NHIT együttműködése, a Digitális Esély pályázat meghirdetése.

Három trend, mely befolyásolja az ellátási láncot

A cégek ma már a szakmai célkitűzéseiket nem csak a saját termék stratégiájukkal hangolják össze, de a vevőik stratégiájával is.

A bankszektort is megcélozza a dolgok internete

Az elmúlt néhány évben az IoT az egyik leggyakrabban használt, mégis gyakran félreértett koncepcióvá vált az üzleti világban.

Elterjedés előtt a telemedicina?

Az, hogy túlterheltek az orvosok hazánkban, mindenki számára nyilvánvaló.

top200