brusszel


Csokorban állnak a betöltetlen állások

Figyelő Online
2015.10.10  13:19   
mail
nyomtatás
Sok tízezer betöltetlen álláshely van az országban, hiányszakmának számít többek között a takarító, az építőipari dolgozó, a gépösszeszerelő és a bolti eladó - írta a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása nyomán a Magyar Idők.
Az augusztusi adatok szerint több tízezren tudnának elhelyezkedni a keresettebb szakmákban, amelyek között ott van még a szemétgyűjtő, az intézményi takarító és a kisegítő is. Már utcaseprőkből is több mint ezres nagyságrendű igényt jelentettek a munkáltatók az utolsó nyári hónapban - írja a napilap.

Az adatok alakulásában annak is lehet szerepe, hogy a munkaügyi kirendeltségekhez sokszor nem a kvalifikált munkaerőigényt jelzik a cégek. A tartósan betöltetlen állások többsége viszont szakképzettséget igénylő foglalkozás.

Az első fél éves adatok szerint már hét régióban okoz gondot a gépészmérnökhiány, csaknem minden régióban nehéz fémipari szakmára jelentkezőt találni, de látványosan megugrott a bolti eladók, pékek, szabók-varrók, kamionsofőrök iránti kereslet is. Közép-Magyarországon már az általános irodai adminisztrátori állások betöltése is tartósan gondot okoz a munkaadóknak.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint egyre érezhetőbb tendencia az is, hogy mivel alig 14-15 ezer forint a különbség a minimálbér és a közfoglalkoztatásban elérhető kereset nettója között, ezért hiába magas még mindig a munkanélküliség, sokan inkább a kevesebb kötöttséget jelentő közfoglalkoztatást választják, amely mellett számosan dolgoznak feketén is.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.