brusszel


Jövő héten lehullhat a lepel a monetáris politikáról

Figyelő Online
2015.10.11  15:10   
mail
nyomtatás
Az ipari termelés és a fogyasztói árindexek alapján lehet majd a jövő héten következtetéseket levonni a monetáris politika várható alakulásáról az euróövezetben és az Egyesült Államokban.
Az ipari termelés júliusban 0,6 százalékkal, február óta a legnagyobb mértékben emelkedett az euróövezetben, az augusztusi növekedés azonban elemzői várakozások szerint ennél valamivel szerényebb lesz. A beszerzésimenedzser-indexek (BMI) alapján az euróövezeti feldolgozóipar csak szerény mértékben járul hozzá a harmadik negyedévi GDP-növekedéshez, miután minden jegybanki ösztönzés dacára sem tudott jelentős mértékű erősödő lendületre szert tenni.
Az euróövezet ipari termelésének augusztusi alakulását szerdán hozza nyilvánosságra az Eurostat. Szerdán jelenik meg emellett a ZEW német gazdaságkutató intézetnek a gazdasági hangulat októberi alakulásáról Németországban és az euróövezetben készített felmérésének az eredménye is.

A fogyasztói árindex az euróövezetben az Eurostat előzetes adatai szerint 0,1 százalékkal csökkent szeptemberben, mindenekelőtt az energiaárak esése miatt. Amennyiben a végleges adat is ezt erősíti meg, akkor március óta első alkalommal a régió ismét deflációs területre tévedt. Az Európai Központi Bank (EKB) pedig ebben az esetben cselekvési kényszerbe kerül, amennyiben a kitűzött időtávon belül el kívánja érni inflációs célját. Ehhez gyakorlatilag eszközvásárlási programjának kiterjesztése áll rendelkezésre.

Az euróövezet szeptemberi fogyasztói árindexét pénteken publikálja az Eurostat. A német szeptemberi fogyasztói árindexet pedig kedden teszi közzé a Destatis.
Az Egyesült Államokból inflációs, ipari termelési és kiskereskedelmi forgalmi adatok várhatóak a héten.
A Fed előző, szeptemberi kamatdöntő ülésén a nem túl meggyőző gazdasági mutatók és a szűnni nem akaró növekedési kockázatok miatt eltekintett a monetáris szigorítás megkezdésétől és az adatok további alakulásától tette függővé az. A Fed tehát továbbra is szoros figyelemmel követi a makrogazdasági mutatók alakulását annak megítélésére, hogy megérett-e már a helyzet a monetáris szigorítás megkezdésére az Egyesült Államokban.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.