brusszel


Új korszak az adózásban!

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2015.10.13  11:43   frissítve: 2015.10.13 11:59
mail
nyomtatás
Egy év után kerülhet ki a „büntetésből” az a cégjegyzékben nyilvántartott ÁFA-alany vállalkozó, amelyiket az adóhatóság „rossz adósnak”minősít.
Egy év után kerülhet ki a „büntetésből" az a cégjegyzékben nyilvántartott ÁFA-alany vállalkozó, amelyiket az adóhatóság „rossz adósnak"minősít, persze csak akkor, ha időközben teljesíti törvényi kötelezettségeit. Lesz ellentétpárja is: „a jó adós"- kategória, ami számos eljárási előnnyel jár. A Figyelő kérdésére Tállai András, az NGM miniszterhelyettese, adóügyekért felelős parlamenti államtitkár a szaktárca keddi sajtótájékoztatóján úgy válaszolt, a minősítés nem diszkriminatív, nem ütközik az európai uniós jogba, nem sérti az egyenlő bánásmód elvét, mivel csak eljárási szempontból biztosít kedvezményeket az adózóknak, például azt, hogy az átlagos 75 nap helyett 45 vagy akár 30 nap alatt visszakaphatja az ÁFÁ-t.

A NAV leendő vezetője „Korszakváltás"-címmel jelentette be: új időszámítás kezdődik az adózásban, hogy az minél kisebb terhet, bürokratikus kötöttséget jelentsen az állampolgároknak. A kormány a parlament elé terjesztette azt a módosító javaslatot, amely leveszi az adóbevallás terhét a magánszemélyek válláról. Két év múlva már szinte mindenki bevallását a NAV készíti el. Első lépcsőben, 2016 -tól azonban csak azoknak, akiknek egyetlen munkáltatótól származik jövedelme, s nem vesznek igénybe semmilyen kedvezményt. Ez mintegy 1,5 millió embert érint. A következő körben, azaz 2017-től pedig az egyéni vállalkozókat és őstermelőket leszámítva mindenki másét, tehát mintegy 3,5-3-8 millió embernek nem kell szja-bevallást készítenie. Csupán annyit kell tenniük, hogy amikor az adóhatóság megküldi számukra a bevallás-javaslatot, azaz a bevallási ajánlatot, nyilatkozniuk kell, hogy elfogadják azt vagy észrevételezik.

ÖSZTÖNZÉS.

Egy másik szabályozás az ÁfA alany vállalkozásokat érinti. A jövő év első negyedévét követően a NAV minősíteni fogja őket, „megbízható, jó", „átlagos" vagy „kockázatos, rossz adózó"- kategóriák szerint. Jó adózó az lehet, aki már legalább 3 éve működik, nem állapítottak meg nála 3 százaléknál nagyobb adókülönbözetet 5 évre visszamenőleg, nem állt adószám felfüggesztés alatt, s nem is függesztették fel 5 éven belül az adószámát, s nincs 500 ezer forintnál nagyobb adótartozása. Aki ebbe a kategóriába esik, annál az adóhatóságnak 180 nap alatt be kell fejeznie az ellenőrzést, s ha esetleg szankciót szab ki, annak mértéke alacsonyabb, mint a törvényben előírt jelenlegi mérték. A legnagyobb előny az, hogy csökken számára az ÁFA visszaigénylés határideje. Ez a szabályozás 2017 január 1-én lép hatályba, s az a célja, hogy mindenkit ösztönözzenek az adójogszabályok betartására, megérje jó adózónak lenni. A kockázatos vagy rossz adós az, aki szerepel a nagy összegű, 100 millió forint feletti adótartozók listáján vagy be nem jelentett módon, azaz feketén foglalkoztat, illetve, amely céggel szemben 1 éven belül a NAV üzletbezárási szankciót rendelt el. Őket nem illetik meg az eljárási kedvezmények legalább egy éven át. A hatóság ugyanis évenként vizsgálja a törvényi kritériumok meglétét, s akkor újra besorolja az adózókat valamely kategóriába. A mai NGM tájékoztatón bejelentették azt is, hogy különböző adózási kedvezményeket kapnak az elektronikus autók tulajdonosai. A „zöld autók" után nem kell regisztrációs adót, gépjárműadót, cégautó adót és átírási illetéket fizetni. Tállai András szólt arról is, hogyan lehet a jövőben az EU szabályoknak megfelelően pálinkát főzni. A lényeg, hogy megmarad az otthoni pálinkafőzés lehetősége, nem kell mérni a párlat fokát, nyilvántartást sem kell vezetni, a megszokott módon szabadon lehet főzni. Az egyedüli elvárás, hogy párlatadó-jegyet vásároljon az, aki főz, ami literenként 700 forint. Ezt nem a NAV, hanem az önkormányzati adóhatóság, s a helyi jegyző ellenőrzi.

Lapunk megkérdezte, hogy NAV átalakítása során a központi hivatal integrálódik-e a minisztériumba, amire Tállai András azt válaszolta, lesz egy külön adóügyi államtitkárság. „Hogy ebbe az egységbe hány ember megy át a NAV központi hivatalából, azt egyelőre nem lehet tudni"- hallottuk. A sajtótájékoztatón elhangzott: nem lesz társadalmi vita az adóhatóság átalakításáról. Ehelyett a NAV munkatársait kérdezték meg. „A több, mint húszezer válaszból azt a következtetést vontuk le, hogy dolgozók egyetértenek az integrációval, támogatják a kormány változtatást szorgalmazó javaslatait, sőt, várják az átalakítást" - fogalmazott Tállai. Hozzátette, az elbocsátásoknál nem fűnyíró elvet alkalmaznak, ezért nem határoznak meg előre számokat. Teljes körű szakmai átvilágítást követően születik meg a döntés arról, hol, milyen szervezeti egységeket milyen arányban érint majd a leépítés. Arra a kérdésre, hogy dolgozik-e még az USA kitiltási botrányában érintett vezető a NAV-nál, s a szervezet reputációjának helyreállítása érdekében kezd-e ezzel valamit, az államtitkár kijelentette: „A személyek kiválasztásánál egyedüli szempont az, hogy tudnak-e az új gondolkodással, az adóhatóság új szellemiségével azonosulni, alkalmasak legyenek a feladatra, s hatékonyan és eredményesen dolgozzanak.

 

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.