brusszel


Húszezer afrikai tanult programozni

Figyelő Online
2015.10.13  13:39   
mail
nyomtatás
Nemcsak Európában, Afrikában is nagy szükség van a megfelelő számítógépes tudásra. A fekete kontinensen az iskolai tanulmányokat befejezők között ugyanis kevesebb, mint egy százalék rendelkezik alapszintű kódolási képességgel. Ezen igyekszik változtatni az Africa Code Week kezdeményezés.
A október elsején elindított, tíz napig tartó Africa Code Week eseményen húszezer fiatal számára mutatták meg a számítógépes kódolás világát. A program során tizenhét országban kínáltak képzési lehetőségeket -akár buszon utazva- a nyolc és huszonnégy év közöttiek számára. A kezdeményezést az SAP szoftvercég mellett több vállalat, és kormányzati szerv támogatta. A német gyökerű cég több CSR-aktivitását is ide kötötte be: Európából szintén toborzott önkénteseket, hogy a digitális írástudás új fajtájával ismertesse meg a fiatalokat.



IT tudás nélkül nincs gazdasági fejlődés

Afrika munkaerőpiaca dinamikusan bővül: minden évben több mint egy magyarországnyi ember, tizenegymillió fő jelenik meg rajta, munkát, megélhetést keresve. Ezen tud segíteni az informatikai iparág kielégíthetetlennek látszó munkaerő étvágya, és az átlagnál magasabb, akár dupla bérkínálata. Felmérések szerint világszerte jelenleg ötvenmillió ember végez programozási munkát, miközben nyolcmilliárd programozható eszköz van a környezetünkben.

Mivel az informatika egyre mélyebben hatja át a gazdaság szövetét, kijelenthető: nincsen jól működő gazdaság megfelelő mennyiségű és minőségű IT szakember nélkül. Szakember azonban kevés: csupán minden századik iskolából kikerülő fiatal bír minimális informatikai programozási tudással Afrikában. Az Africa Code Week ezen változtatna. A mostani húszezer fiatal csupán a kezdet: a program három-öt éven belül egymillió fiatalhoz kíván eljutni.

Mi a helyzet Európában, és Magyarországon?
A Code Week Európában nem új fogalom: tavaly harminchat országban rendeztek oktatási eseményeket e kezdeményezés keretében. Célja idén is változatlan: játékos formában kívánja promótálni a digitális írástudást. A programot itt is önkéntesek viszik a vállukon, 2014-ben így értek el százötvenezer emberhez. Az EU támogatása érthető: felmérésük szerint 2020-ra közel egymillió állás lesz betöltetlen az IT-sszakemberhiány miatt.

„Mi a Scratch nevű alkalmazás segítségével mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy kódolni egyszerűbb, mint sokan azt elsőre gondolják"- mondja Faragó Attila. Az SAP fejlesztési vezetője egy éve oktat a szoftvercég Coding Kids nevű programjában, mely igen hasonló a Code Week-hez. Idén ezeregyszáz fiatalhoz viszik el a kezdeményezést.

Faragó Attila szerint alapvető, hogy a tanulók ne csak egy óra keretében ismerkedjenek a kódolással, ezért az ott megtanultakból versenyeket is szerveztek a diákok számára, mely heteken keresztül foglalkoztatta őket. A szakember szerint az ehhez hasonló programok lényege a játékos környezet biztosítása. Ezért is tud sikeres lenni egy másik, szintén kódolási képességeket igénylő robotépítő játék, a First Lego League. Itt a robotokat úgy kell megépíteni, hogy azok egy-egy missziót teljesítsenek a terepasztalon. Így például labdát kell bedobni egy kapuba, tárgyakat mozgatni szigorú szabályok szerint. A felkészülések egyúttal csapatmunkára ösztönzik a diákokat, és prezentációkkal, adott esetben angol nyelven is készülniük kell a versenyekre. Ezek miatt is tartotta fontosnak Faragó Attila, hogy gyereke részt vegyen a legutóbbi legókupán.

Az SAP-nak nem ez az egyedüli programja, mely az informatikai tudás terjedését kívánja segíteni a hazai fiatalok között. A novemberi INFOTÉR konferencián jelentik be a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanáccsal közösen meghirdetett pályázat nyerteseit, melyben hátrányos helyzetű fiatalok ICT- oktatására, digitális felzárkóztatására lehetett pénzügyi támogatást nyerni.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kihirdették a „Digitális Esély 2015" pályázat nyerteseit

Tavaly hagyományteremtő jelleggel indult az SAP szoftvercég és az NHIT együttműködése, a Digitális Esély pályázat meghirdetése.

Három trend, mely befolyásolja az ellátási láncot

A cégek ma már a szakmai célkitűzéseiket nem csak a saját termék stratégiájukkal hangolják össze, de a vevőik stratégiájával is.

A bankszektort is megcélozza a dolgok internete

Az elmúlt néhány évben az IoT az egyik leggyakrabban használt, mégis gyakran félreértett koncepcióvá vált az üzleti világban.

Elterjedés előtt a telemedicina?

Az, hogy túlterheltek az orvosok hazánkban, mindenki számára nyilvánvaló.

top200