brusszel


Andy Vajna: dollárpapából médiamogul

Figyelő Online - Váczi István
2015.10.16  13:00   frissítve: 2015.10.14 15:44
mail
nyomtatás
A TV2-t megvásárló üzletember több ágazatba is beszállt Magyarországon, ám pénzben mérhető üzleti sikert kizárólag a kormánytól kapott kaszinójogoknak köszönhetően ért el.
Az Egyesült Államokból hazatelepült Vajna magyarországi gyarapodása a Fidesz-kormányok idején vett újabb és újabb lendületet. Például a máig is működő Las Vegas kaszinója az első Orbán-kabinet idején, 1999-ben kapott koncessziót. Ez azonban semmi ahhoz képest, ami 2010 jött. A második Orbán-kormány négy éve alatt az érdekeltségébe tartozó cégek osztaléka a hétszeresére, 3,2 milliárd forintra emelkedett.

Dől a lé

Az osztalék kizárólag a Las Vegas kaszinónak köszönhető. A korábbi viszonylag szerény profit azt követően kezdett száguldani, hogy a kormány a kaszinókon kívül mindenhol betiltotta a nyerőgépek működését. Ez volt a legfontosabb, de ezt követően is intézkedések sora szolgálta Vajna profitjának gyarapítását.

Ahogy arról a Figyelő is többször beszámolt, megkapta a további négy fővárosi kaszinó működtetési jogát is, ezek az idén meg is kezdték tevékenységüket. Vagyis a profit jó eséllyel még nagyobb lesz, könnyen elérheti, vagy akár meg is haladhatja a lapunk által korábban jósolt 7 milliárdos összeget.

Tévé és gyémánt

A szerencsejáték-bizniszen kívül viszont Vajna további hazai üzleti próbálkozásai - kizárólag a számokat nézve - kudarcot vallottak. A divatüzleteit bezárta, a Nobu éttermet működtető cége öt év alatt közel félmilliárd, a filmforgalmazó InterCom Zrt. pedig 2,3 milliárd forint veszteséget hozott össze.

Ez azonban egyáltalán nem vette el a kedvét attól, hogy újabb területeken is megméresse magát. A médiában a TV2 mellett rádiót is szerezhet vagy indíthat, és az is tudható, hogy feleségével közösen belevágott a gyémántbizniszbe: a Dorottya Diamond Palace Kft. üzlete másfél hónapja nyitott.

A témáról részletesen olvashat a Figyelő hetilap október 15-i, idei 42. lapszámában.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.