brusszel


Andy Vajna hivatalosan is médiacézár lett

Figyelő Online
2015.10.15  12:25   
mail
nyomtatás
Hamarosan új tulajdonos veheti át a TV2-csoportot, a Magyar Broadcasting Co. Kft. mint vevő-befektető és a TV2 Media Group Holdings Kft. csütörtökön aláírta az erről szóló adásvételi szerződést.

A TV2-csoport csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy a tranzakció lezárása a hatósági engedélyek és szerződésátruházások megszerzésekor történhet meg.

Mint írták, a négy csatornát működtető TV2-csoport teljes tulajdonrészére az Andrew G. Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. tett ajánlatot. A tulajdonjog átruházásáig a jelenlegi tulajdonosok és ügyvezetők, Yvonne Dederick és Simon Zsolt változatlan hatáskörben, az eddig megszokottak szerint irányítják tovább a vállalatot, ami a tranzakció megvalósulása és esetleges meghiúsulása esetén egyaránt biztosítja a cég normál működését. A tranzakció lezárásának várható időpontja nem ismert - jelezték.

Mint ismert, a Figyelő elsőként írta meg, hogy Andy Vajna került házon belül a TV2 eladása körüli ügyben. Közel 30 millió euróval tartoznak a TV2 menedzser tulajdonosai, Simon Zsolt és Yvonne Dederick annak a ProSiebenSat.1-nak, amelytől bő másfél éve megvették a kereskedelmi tévét. Bár a vételár ennek kevesebb, mint fele volt, jelenlegi árfolyamon alig 4,6 milliárd forint, ezt szinte teljes egészében meghitelezte a német médiacég, ami azóta is különböző kölcsönökkel tartotta lélegeztetőgépen a korábbi magyar érdekeltséget. Egészen mostanáig, a Figyelő értesülései szerint ugyanis a TV2-t megvásárló Andy Vajna a teljes hitelállományt átvállalja, illetve megfizeti. A Fidesz-közeli vállalkozó azonban nem ússza meg ennyivel a bevásárlást. A kölcsönök mellett ki kell fizetnie a jelenlegi tulajdonosokat, akiknek durván 150 millió forintja van eddig a TV2-ben, illetve letétbe kell helyeznie egy az összes hitelhez mérhető összeget is. Vajnának így 60-70 millió eurójába, azaz 18-22 milliárd forintjába kerülhet a kereskedelmi csatorna.

Növekedési pályán a csatorna

A tulajdonosváltással összefüggésben Yvonne Dederick és Simon Zsolt, a TV2-csoport tulajdonos-ügyvezető igazgatói a közlemény szerint elmondták: az elmúlt két évben az új menedzsment struktúrával, valamint körültekintő pénzügyi irányítással, az eredeti várakozásokhoz képest jóval hamarabb, - mindössze egy év alatt - növekedési pályára állították a TV2-t. A médiavállalat megvásárlása jó befektetésnek bizonyult, biztos alapokon álló, jól működő céget adhatnak át az új tulajdonosnak - tették hozzá.
A közleményben kitértek arra is, hogy a jelenlegi tulajdonosok 2013 decemberében vásárolták meg a médiavállalatot a ProSiebenSat.1-tól. A TV2-csoport 2014-ben csaknem másfél milliárd forinttal, 17,6 milliárdra növelte árbevételét. A társaság nemcsak a helyi gyártásra szánt összeget növelte, hanem 3,511 milliárdos cash-flow-tartalékot halmozott fel, valamint 2008 óta először zárta az évet pozitív, 958 milliós EBITDA-eredménnyel (adó- és kamatfizetés, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredménnyel) - olvasható.

A tranzakció célja, hogy támogassa a TV2-csoport lényeges beruházást igénylő növekedési és terjeszkedési terveit. Az új tulajdonosi kör továbbra is biztos pénzügyi alapokat nyújt a TV2-csoport számára, valamint a hosszú távú céljai eléréséhez szükséges forrásokat is hatékonyan tudja biztosítani. A felek a tranzakció részleteit nem hozzák nyilvánosságra - írták.

Kapcsolódó cikkek
MTI/Figyelő
mail
nyomtatás
címkék: TV2Andy Vajna

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.