brusszel


Az LMP fenegyereke csak megy előre

Figyelő Online
2015.10.16  16:58   
mail
nyomtatás
Az LMP szerint az országot meg kell védeni "a Fidesz gátlástalan földrablásától".

Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő ezzel a felirattal egészített ki egy a nemzeti konzultáció eredményét hirdető kormányzati óriásplakátot a budapesti Horvát utcában, pénteki sajtótájékoztatóját megelőzően. A politikus azt mondta: az állami termőföldek elárverezését meg kell akadályozni, azokon ugyanis szerinte a magyar gazdálkodóknak elenyészően kis százaléka tud majd részt venni, tőkehiány miatt.

Megismételte: azok juthatnak földhöz, akik az elmúlt években bérleti jogot szereztek - ők már 10 százalékos önrésszel is pályázhatnak -, de a kormányzat által kidolgozott hitelkonstrukció azt is lehetővé teszi, hogy olyan "kis- vagy közepes gazdálkodó" is földet vehessen, akinek egyetlen hektárnyi földje sincs.

Az értékesítendő mintegy 380 ezer hektárnyi termőföld 300-400 milliárd forintot ér, ugyanakkor mindössze 150 milliárd forintos hitelkeretből meríthetek a gazdák, vagyis csupán tőkeerős licitálók juthatnak birtokhoz - mutatott rá.
A képviselő arról is beszámolt, hogy a házelnök október 26-ára tűzte ki a termőföld eladásáról szóló parlamenti vitanapot. Úgy ítélte meg, hogy miután már az Alkotmánybírósághoz is fordultak a kérdésben és vitáznak is arról, nincs több parlamenti jogszerű eszköz, "innentől kezdve az jön, hogy tudjuk megakadályozni bármilyen eszközzel, hogy ezt megcsinálják".

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.