brusszel


Elbukhat az Ab előtt a brókerbotrány kárrendezése

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2015.10.19  07:30   
mail
nyomtatás
Nem kizárt, hogy az Alkotmánybíróság előtt elbukik a brókerbotrány károsultjainak kártalanításáról szóló törvény. Sok minden borulhat ebben az esetben.

Akár már ezen a héten elbukhat az Alkotmánybíróság előtt a Quaestor-ügy károsultjainak kártalanításáról szóló törvény - értesült a Figyelő Online. Olyan információk jutottak el lapunkhoz, hogy az ügyben eljáró alkotmánybíró a törvény rendelkezéseinek megsemmisítése mellett foglal állást. Az Alkotmánybíróság ezen a héten kezdi tárgyalni az előterjesztést, s az ügy nagy társadalmi jelentőségére tekintettel minél hamarabb igyekeznek döntést hozni. Az sem kizárt, hogy ez már ezen a héten megtörténik.

Ha tényleg ilyen döntés születne, az alapjaiban forgatná fel a brókerbotrány miatt elindított kárrendezési folyamatot.

Az Alkotmánybírósághoz magánszemélyektől és pénzintézetektől egyaránt érkeztek keresetek az áprilisban elfogadott törvény miatt. A magánszemélyek azt kifogásolták, hogy a rendezés diszkriminatív, egyes brókercégek ügyfeleit előnyösebb helyzetbe hozza másokhoz képes. A Quaestor ügyfeleit soron kívül kártalanítják, ráadásul 30 millió forintig, addig más brókercégek ügyfelei legfeljebb 6 millió forinthoz juthatnak hozzá, azt se soron kívül. A pénzintézetek pedig azt kifogásolják, hogy a kártalanítási alapba nekik kell hozzájárulniuk a befizetéseikkel, holott nincs közük a brókercég bedőléséhez.

Ha igaznak bizonyulnak az értesülésein, akkor a kormánynak, illetve a jegybanknak újra kell gondolnia a kárrendezési folyamatot. Az is biztosra vehető, hogy egy megsemmisítő döntés hatással lesz a kormány és a bankok viszonyára, amely az elmúlt években a különböző jogcímű elvonások, másik oldalról a hitelezés elmaradása miatt amúgy is terhelt.

mail
nyomtatás
címkék: Quaestorbróker

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.