brusszel


A szocialisták nagyon beleálltak a földharcba

Figyelő Online
2015.10.19  13:37   
mail
nyomtatás
Az MSZP törvénymódosítást kezdeményez, hogy elővásárlási joguk legyen az önkormányzatoknak a földek eladásakor - mondta az ellenzéki párt elnökhelyettese hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gőgös Zoltán közlése szerint a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványuk alapján az állam után az önkormányzat kapna elővásárlási jogot a földekre. Elmondta, továbbra is határozottan tiltakoznak az állami földek eladása miatt, de szeretnék elérni, hogy ha ez mégis megtörténik, akkor a meghirdetett hitelfeltételekkel az önkormányzatok is vásárolhassanak földet.

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármestere azt mondta, hogy tavaly jelezték a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél föld iránti igényüket ingyenes tulajdonba vagy haszonbérbe. Akkor azt válaszolták nekik, hogy nincs tervben földértékesítés, ezzel szemben a múlt héten azt jelentették be, hogy az ország legnagyobb egybefüggő földterületét, 250 hektárt kívánnak értékesíteni Hajdúdorog mellett - fűzte hozzá.
A polgármester szerint az lenne a helyes, ha "nem kótyavetyélnék el" a földet, hanem az önkormányzatok kaphatnák meg például a közfoglalkoztatás keretében szociális földprogramok céljára.

Gőgös Zoltán elmondta, hogy személyiségi jogi pert indít, miután a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is elutasította a Földművelésügyi Minisztérium (FM) beadványát. Az ügy előzménye: az FM különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt a nyáron vádindítványt nyújtott be pótmagánvádlóként a Gőgös Zoltán nevével korábban összefüggésbe hozott Magyarországi Leader Közhasznú Egyesületnek - a Gőgös Zoltán államtitkársága idején - soron kívül kiutalt félmilliárd forint miatt. Kérdésre válaszolva Gőgös Zoltán beszélt arról is, hogy a novemberi, a párt alapszabályát módosító kongresszusuk előtt hat regionális kongresszust is tartanak. Hozzátette: ezeket a tanácskozásokat azért tartják, hogy legyen idő minden olyan ügyet megvitatni, amely felmerül, nincsenek tabutémák.

Közölte azt is, hogy a hétvégi választmányon nem volt szó az esetleges tisztújításról. Arra a kérdésre, hogy elhangzottak-e kritikák Tóbiás József pártelnökkel kapcsolatban, az elnökhelyettes azt mondta, azért nem hangzottak el, mert "nem belülről jöttek".
Gőgös Zoltán elmondta, a tagságnak nem az a célja, hogy kritizáljon, hanem hogy "mindenki a munkájával tündököljön". Ezt ajánlja minden vezetőtársának is - közölte, hozzátéve: mindenki tegye a dolgát, "tépje szét az istrángot". Arra a kérdésre, hogy elégedett-e az MSZP-vel, a politikus közölte, az irányt jónak tartja, de nem minden vezető munkatársa teljesítményével elégedett, de ezt velük tisztázza, és nekik ajánl intenzívebb munkát.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.