brusszel


Agymenés

Figyelő Online - Szirmai S. Péter
2015.10.22  08:30   
mail
nyomtatás
A több ezres hazai mérnökhiány gátolja a cégek növekedését, új projektek, megrendelésekről maradnak le emiatt, pedig, ha nem szűnik a szakember-mizéria, a termelés csökkenése lehet a vége, hiszen a kivándorlás megállíthatatlannak tűnik, a kormányzati ellenszélben a vállalatvezetők szelektív munkaerőimportról is csak óvatosan mernek beszélni.

Tovább nőtt a cégeknél a hiányzó tervező, kutató, műszaki irányító szakemberek száma, amely már a gazdaság tartós bővülésének gátjává vált. Az ipar derékhadát képviselő - az Audit, a Continentalt, az Ericssont, a Legót, a Molt, a National Instrumentst (NI) tömörítő - szövetség óvatos becslése szerint a szektorban legalább 4000 mérnöki állás betöltetlen. Legalább 50 milliárd forinttal növekedhetne pedig az ipari termelés az üres mérnökállások betöltésével. A kisvállalkozások talán egyetlen esélye az utánpótlásra, ha a műszaki szakemberek közül kevesebben mennek végleg külföldre dolgozni, ebben jól is jöhet, ha nem boldogulnak jól idegen nyelven.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.