brusszel


Holló a hollónak - Ügyvédi belharcok

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2015.10.24  08:00   
mail
nyomtatás
Pereskedés és egy bűntető feljelentés borzolja a kedélyeket a Budapesti Ügyvédi Kamarában.

Öt párti indítványra négyötödös többséggel pár nap alatt fogadta el múlt héten az országgyűlés az ügyvédi törvény módosítását. Önmagában példa nélküli a kormánypárti és ellenzéki képviselők egyetértése, 2010 óta még a nagy, nemzeti stratégiai jelentőségű kérdésekben sem sikerült konszenzusra jutniuk. Ezúttal azonban igen. Az előterjesztő Völner Pál fideszes képviselő volt, aki azóta igazságügyi államtitkár. Forrásaink szerint az elfogadott passzus a Budapesti Ügyvédi Kamarában (BÜK) dúló harcok rendezésére született. Más források szerint nem, csupán általánosságban rendezett egy joghézagot. Tény, 2014 eleje óta nagyon sok támadás éri a BÜK-öt.

ROHAM ÉS VERESÉG
A kamara vezetéséért folyó versengés túlmutat a fővárosi szervezeten. Budapest delegálja ugyanis a legtöbb képviselőt a Magyar Ügyvédi Kamara testületeibe, amelynek elnöke Bánáti János. Ennek első jelét a 2014 eleji tisztújító közgyűlés előtt érzékelhette a nagy nyilvánosság. A kormánypárti kötődésű Ügyvédi Összefogás nevű formáció a főváros bevétele útján szerette volna leváltani az addigi országos vezetést is. Plakátok kerültek ki az utcára, kortes-beszédeket tartottak, s főleg a kormányzati sajtóban érveltek a mellett, hogy miért van szükség megújulásra. A BÜK minden posztjáért indítottak jelöltet, az elnöki posztra Dessewffy Alice aspirált, ám jelentős hátránnyal alulmaradt Réti Lászlóval szemben. Az Ügyvédi Összefogásnak (ÜÖ) a 129 posztból mindössze 7-et sikerült megszereznie, mondhatni, megbukott. A harcot ekkor külső terepre helyezték át. Formai okok, szavazatszámlálási szabálytalanságok miatt kérték a bíróságtól a tisztújító választás eredményének megsemmisítését, amelyet még tavaly kimondott első fokon a bíróság, s most szeptember 24-én a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen helybenhagyta.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: jogügyvédek

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.