brusszel


Varga: a kormány támogatja a nyugdíjpénztárakat

Figyelő Online
2015.10.27  13:39   
mail
nyomtatás
Jó nyugdíjrendszer csak erős és stabil gazdasági környezetben működtethető hatékonyan - fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter a Portfolio Öngondoskodás 2015 konferencián
Mint Varga Mihály elmondta: az elmúlt időszak egyik legfontosabb eredménye, hogy nőtt a háztartások öngondoskodásra fordítható pénze. A megtakarítások 2010-hez képest közel tíz százalékkal emelkedtek, 2014 végén a GDP 118,1 százalékát tették ki. - nyomatékosította a tárcavezető, aki szerint a kormány a gazdasági szabályozórendszer révén és a támogatásokon keresztül is ösztönzi az öngondoskodás különböző formáinak elterjedését.

Magyarországon a 65 év felettiek létszáma 1,8 millió fő, míg az öregségi nyugdíjasoké 2 millió, a foglalkoztatottak száma 4,2 millió fő. A nyugdíjkiadások 2014-ben a GDP 9,1 százalékát és az államháztartási kiadások 17 százalékát jelentették.

Az öngondoskodás formái közül évről évre emelkedik a nyugdíj- és egészségpénztárak, a biztosítások, valamint a lakás-takarékpénztári megtakarítások iránti igény - tudatta Varga Mihály. Mint fogalmazott: a nyugdíj- és egészségpénztárakkal kapcsolatban a kormány célja egyértelmű, ösztönözni kívánja az öngondoskodás ezen formáinak térnyerését.

Ezzel összhangban módosult például 2014. január 1-jén a személyi jövedelemadóról szóló törvény, amely adókedvezményt biztosít a nyugdíjbiztosítással rendelkezők részére. Emellett az állam támogatja az önkéntes pénztári megtakarítási formát is, így a megtakarításhoz kapcsolódó adókedvezményt továbbra is élvezhetik a tagok.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.