brusszel


Nincsenek bizakodó kedvükben a franciák

Figyelő Online
2015.10.28  16:35   
mail
nyomtatás
Enyhén csökkent októberben a francia fogyasztói bizalmi index a francia statisztikai hivatal (Insee) szokásos havi felmérésének szerdán közölt eredményei szerint.

A szeptemberi 97 pontról 96 pontra süllyedt az index értéke, ami alatta van a 100 pontos hosszú távú átlagnak. Elemzők októberre is 97 pontot vártak. Az alindexek többségének értéke viszonylag kevéssé változott az előző hónaphoz képest.

Két ponttal javult a háztartások véleménye múltbeli pénzügyi helyzetükről: az alindex mínusz 28 pontról mínusz 26 pontra emelkedett, ami 2010 novembere óta a legjobb érték, de így is elmarad a hosszú távú átlagot jelentő mínusz 19 ponttól. A jövőbeli pénzügyi helyzetre vonatkozó alindex viszont mínusz 7 pontról mínusz 10 pontra romlott, távolodva a hosszú távú átlagot jelentő mínusz 4 ponttól.

Némileg csökkent azok aránya, akik képesek megtakarítani, és kisebb lett a ténylegesen megtakarítani szándékozók tábora és azok száma is, akik megfelelőnek tartják a pillanatot a nagy összegű vásárlásokra. Romlott a háztartások megítélése az életszínvonalról úgy az utóbbi, mint a következő egy évet tekintve. Mindkét mutató értéke - mínusz 54, illetve mínusz 31 pont - elég messze áll a hosszú távú átlagoktól.

A munkanélküliség növekedésétől viszont jóval többen tartottak októberben, mint az előző hónapban. A szeptemberi 45-ről 60 pontra emelkedett az alindex értéke, amely így jóval meghaladja a 32 pontos átlagot. Az árszínvonal megítélését illetően kicsit több háztartás érzi úgy, hogy az árak csökkentek, és alig emelkedett azok aránya, akik attól tartanak, hogy középtávon növekedni fognak az árak.

Franciaország gazdasága 0,7 százalékkal nőtt az idei első három hónapban, a második negyedévben viszont csak stagnált negyedéves összevetésben. A tavalyi év utolsó három hónapjában 0,1 százalékos zsugorodást mértek. A háztartások fogyasztásának növekedése az előző negyedévi 0,9 százalékról 0,1 százalékra lassult április-júniusban. A francia kormány arra számít, hogy idén 1 százalék körül alakul a gazdasági növekedés.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.