brusszel


Lázár: Orbánt kérdezzék, ne engem!

Figyelő Online
2015.10.29  14:38   
mail
nyomtatás
A dohányipar, az uniós pályázatok, a Liget-projekt, illetve Lázár János miniszter állítólagos bizalomvesztése is szóba került a csütörtöki Kormányinfón.
A kormány a földműveseket képviselő társadalmi szervezetek igényét teljesíti az állami földek értékesítésével - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos Kormányinfón. A tárcavezető beszámolója szerint az első napokban a 3 és 10 hektár közötti területek közül mintegy 8 ezer parcellát írtak ki értékesítésre. Megjegyezte, hogy 200 hektár fölötti területből csak 26-ot írtak ki. Lázár János az ellenzéki bírálatokra úgy reagált: ha az MSZP és a Jobbik le akarja állítani a földértékesítést, akkor győzze meg erről a földműveseket, akik földet akarnak vásárolni. A miniszter arról is beszámolt, hogy a kormány dolgozik a mintagazdaságok felállításán. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy három olyan állami ménes lesz, amely mintagazdasággá nyilvánítható: a bábolnai, a szilvásváradi és a mezőhegyesi.

Konfliktusok a kormányban

A Kormányinfón újságírói kérdés kapcsán újra előkerült a téma, hogy a kormányban belső harcok vannak, Lázár János pedig bizalomveszített politikussá vált. A hvg.hu tudósítása szerint Lázár erre úgy reagált, hogy olyan sok a munkája, hogy nincs ideje ezzel foglalkozni. Megérti, ha a politikai ellenfelei akadályozni próbálják, de épp azért dolgozik, hogy 2018-ban újra a Fidesz nyerjen. Hogy bizalmatlan-e vele szemben Orbán Viktor, azt pedig tőle kell megkérdezni.

Mint ismert, szerdán látott napvilágot az a hír, ami szerint Lázár konfliktusos működése már a Fidesz elnökségi ülésén is téma volt. Orbán Viktor kormányfőnek - állítólag - elege van Lázárból. 

Dohányipar, adó, nyugdíj

A Kormányinfón Lázár bejelentette azt is, hogy a dohányipar különadóra számíthat, emellett szólt arról is, hogy várható-e a nyugdíjkorhatár megemelése Magyarországon. A tervek szerint új dohányipari különadó bevezetését javasolja a kormány, az egészségre különösen káros dohánytípusokat szálanként négy forint adóteherrel sújtanák. Lázár hangsúlyozta, a kormány minden eszközzel próbálja növelni a dohányipar terheit, hogy csökkentse a dohányzást Magyarországon.

Lázár János arról is beszélt a tájékoztatón, hogy az Európai Bizottság elmarasztalta Magyarországot az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kapcsolatban, emiatt 23 milliárd forinttól esik el a magyar költségvetés, és vissza kell térni a korábbi rendszerre, amely alapján csak minimális díjat kell fizetniük az érintett piaci szereplőknek.

A miniszter közölte: a kabinet megvizsgálja a multinacionális cégek foglalkoztatáspolitikai helyzetét is, így azt, hogy más EU-s tagállamokban milyen formában vonják be a nagyobb közteherviselésbe a nagyobb kiskereskedelemmel foglalkozó áruházláncokat. Ezért - mondta - nem alaptalan az a hír, miszerint több embert kellene foglalkoztatniuk a minél nagyobb vállalatoknak.

Rendszeres konzultációk

Rendszeresen, negyedévente konzultálni kíván a kormányzat azokkal az érdekképviseleti szervekkel, amelyek tagjai érintettek az európai unós pályázati források felhasználásában. Lázár János kifejtette: a többi közt a társadalmi szervezetek, a kis- és közepes vállalkozások, valamint az önkormányzatok szervezeteivel egyeztetnének rendszeresen a források felhasználásáról, a pályázatok megfelelőségéről. A tárcavezető beszámolt arról, hogy jövőre mintegy 2000 milliárd forintnyi forrást pályáztatnának meg, vagyis a 2020-ig rendelkezésre álló összeg 20-30 százalékát, amelynek felhasználása nem választható el a gazdasági növekedéstől.

Hatalmas lesz a megújulás

A kormány rögzítette a Liget-projekt első részének tartalmát, ennek legfontosabb része a Városliget parkfunkciójának erősítése - közölte Lázár János. Arról is beszámolt, hogy a Nyugati pályaudvar ugyancsak megújulhat. A Liget-projekt részeként megépülhet az új nemzeti galéria és a Magyar Zene Háza a Városligetben, ahová a kormány a Néprajzi Múzeumot is elköltöztetné. Megújulhat a Vajdahunyad vára, az állatkert, a Közlekedési Múzeum és a Szépművészeti Múzeum - sorolta. A "Liget 2" a tervek szerint arról szólna - folytatta -, hogy rehabilitálnák a Nyugati pályaudvar és a Városliget közötti területet. Ezzel kapcsolatban azt javasolja Lázár János, hogy a kormány döntsön a pályaudvar teljes rekonstrukciójáról. A MÁV-tól pedig a kezelésében lévő lerobbant területek megújítását, zöldfelületté alakítását várják. Emellett azt is tudatta, hogy ötletpályázatot írnak ki egy Csontváry-múzeumra.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.