brusszel


Optimisták a nagyvállalatok. Miért?

Figyelő Online
2015.11.02  11:19   
mail
nyomtatás
A K&H nagyvállalati növekedési index a harmadik negyedévben egy pontot fölfele mozdult, így 7 ponton áll, ami enyhe optimizmust tükröz. A jó hangulat egyértelműen a vállalatok saját kilátásainak megítélésére vonatkozik, mivel a teljes gazdasági környezetre vonatkozóan romlottak a várakozások.
A K&H nagyvállalati növekedési index stabilan pozitív tartományban van, a harmadik negyedévben 1 pontos emelkedést követően jelenleg 7 ponton áll. „Az eredmény enyhe optimizmust mutat, ami egyértelműen a vállalatok saját lehetőségeik kedvező megítélésének köszönhető, mivel a makrogazdasági környezetre vonatkozó várakozások kifejezetten negatívak. Számszerűsítve ez annyit tesz, hogy a vállalati részindex 8-ról 12 pontra emelkedett, a makrogazdasági részindex ezzel szemben -1-ről -5 pontra süllyedt" - tájékoztatott az eredményekről Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője.

A hazai nagyvállalatok saját kilátásaik kedvező megítélésénél a pénzügyeket és a beruházásokat illetően is optimisták, míg a foglalkoztatottak létszámának alakulásánál nem figyelhető meg pozitív elmozdulás. A szektor átlagosan 2,6%-os árbevétel-növekedéssel számol, amely éppen megfelel az egy évvel ezelőtti várakozásoknak, és jelentős, 1 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest. A profitvárakozásoknál a jelenlegi, 1,3%-os nyereségnövekedés csupán enyhe javulás az előző negyedéves várakozáshoz képest.

 




A tervezett beruházások esetében elmondható, hogy közel minden második (52%) nagyvállalat valamilyen fejlesztésben gondolkodik, ami kifejezetten jó aránynak tekinthető. Mint általában, most is a technológiafejlesztés áll az élen, négyből egy vállalat ezirányú fejlesztésben gondolkodik. Ezt követi a kapacitásbővítés (16%), de megugrott az értékesítés fejlesztését szándékozó cégek aránya is (13%). A beruházási hajlandóság javulása a finanszírozási források igénybevételénél is tetten érhető, mivel 5-ről 9%-ra ugrott a hosszú távú hitelben gondolkodók aránya. „Egyelőre nem látunk fokozott beruházási igényt a vállalatok részéről, azonban a kiskereskedelem stabil növekedése, valamint a rendelkezésre álló uniós támogatások remélhetően újabb fejlesztéseket fognak indukálni" - mondta el Peter Roebben.

A gazdasági kilátásokat illetően egyéves és hároméves időtávon is romlottak a várakozások. Mindkét esetben a korábbi 12%-ról 20%-ra ugrott azon cégek aránya, amelyek visszaesésre számítanak. Míg azonban rövid távon a jelenlegi gazdasági környezet stagnálását feltételezők aránya nagyobb, addig középtávon a javulásban bízók vannak többen.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.