brusszel


Minden második kkv pályázna európai uniós forrásra

Figyelő Online
2015.11.05  16:02   
mail
nyomtatás
Minden második cég pályázna európai uniós forrásra, 30 százalékuk eszközbeszerzésre fordítaná az így bevont forrást - derül ki az Erste Bank felméréséből, melyet 800 kis- és középvállalalkozás vezetőjének megkérdezésével végeztek.
A pénzintézet EU Irodájának vezetője, Trombitás Zoltán szerint, érthető a vállalkozások érdeklődése, hiszen az elmúlt években a cégek zöme a korábbi eszközeinek megújítását nem tudta megvalósítani pályázati forrásból. A pályázati nagyüzem fokozódik, hiszen ősz folyamán megnyílnak a kutatás-fejlesztési és a mezőgazdasági pályázatok is.
2014 októberhez képest nincs érdemi elmozdulás, továbbra is minden második cég pályázna európai uniós forrásra - derül ki az Erste Bank felméréséből. A tavaly őszi felmérésnél lényegesen több, közel 800 cég véleményét felölelő felmérés továbbra is azt mutatja, hogy a hazai kkv-k érdeklődnek az uniós pénzek iránt, ráadásul a bank szakembereinek tapasztalatai szerint ez az érdeklődés a pályázatok bővülésével komoly mértékben megemelkedik.

Azok a cégek, amelyek már most gondolkodnak uniós pénzek igénybevételén, jellemzően az eszköz és telephelyfejlesztés támogatására pályáznának - a megkérdezettek közel 30 százaléka indulna ilyen pályázaton. Trombitás Zoltán szerint ez teljességgel érthető, hiszen az elmúlt két évben nem volt elérhető vissza nem térítendő forrás hasonló fejlesztési célok támogatására. Emellett 2015 őszén várhatóak az új kutatás-fejlesztési és mezőgazdasági pályázatok, melyek az új fejlesztések és a mezőgazdasági, valamint élelmiszeripari szektor részére biztosítanak majd elérhető, vissza nem térítendő forrásokat.

Ami a tavaly őszi - a mostaninál lényegesen kisebb, 150 cég válaszain alapuló - felméréshez képest számottevő különbség, az az, hogy a korábbiaktól eltérően most már csak a cégek alig 6 százaléka pályázna munkahelyteremtő pályázatra, miközben tavaly még a válaszadók 40 százaléka tervezett ilyen jellegű beruházást. A változás egyértelműen jelzi, hogy a pályázatokban gondolkodó vállalkozások zöme termelékenységük további fejlesztésére helyezik a hangsúlyt. Mint ismert, a kiírók a technológiai fejlesztési programok esetében megelégszenek azzal, ha a vállalkozások „csak" fenntartják a korábbi foglalkoztatási szintet - a foglalkoztatás bővítését célzó, a kormányzati programot támogató pályázatokat a kiírók elkülönítették az általános fejlesztési pályázatoktól.

A felmérés válaszaiból az is kiderül, hogy a hazai kkv-k hangsúlyosabban szorulnak a szakemberek támogatására. A felmérésből még mindig úgy tűnik ki, hogy a cégek zöme továbbra is a „gombhoz varrná a kabátot", noha látni kell, hogy a korábbi pályázati ciklustól eltérően a mostani kiírások valóban az érdemi, megalapozott fejlesztésekre helyezik a hangsúlyt. Ezt a szemléletváltozást nehezebben lehet megoldani pusztán belső erőforrásokra támaszkodva. Az Erste kkv-ügyfelei előszeretettel veszik igénybe a bank EU Irodájának segítségét - hangsúlyozta Trombitás Zoltán - míg az őszi felmérésre válaszolók 41 százaléka jelezte, hogy igényt tartana bankjától ilyen jellegű támogatásra, a mostani felmérés során ez az arány már számottevő bővülést, 60 százalékos érdeklődést mutat.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.