brusszel


Új politikai elitet!

Figyelő Online - Inotai Edit
2015.11.12  12:00   
mail
nyomtatás
ROMÁNIA PONTA UTÁN. A román tüntetések nem csak a kormányt, de a teljes régi politikai garnitúrát elsöpörhetik.

A korrupció öl - ezzel a jelszóval vonultak az utcára a románok a múlt héten, a tragikus diszkóbaleset miatti fájdalmukban és felháborodásukban. A Colectiv diszkónak bizonyíthatóan nem voltak rendben az engedélyei, de működését semmi sem veszélyeztette, mert a tulajdonosnak befolyásos barátai voltak a városvezetésben. A halálos áldozatok száma lapzártánkra elérte a 47 volt, de továbbra is rengeteg a súlyos, életveszélyes sérült. Ennél kézzelfoghatóbban semmi sem bizonyítja a korrupció nemcsak káros, hanem életveszélyes voltát.

SZÉP, KELET-EURÓPAI TÖRTÉNET
A román kormány még a múlt héten kormány lemondott, az államfő keresi a megoldást, de a tüntetések ettől még mindennaposak. A románok ugyanis nem egyszerűen egy új kormányt szeretnének, hanem egy teljesen új politikai elitet. Ehhez szövetségest is találtak: az egyre nagyobb hatalmú Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA), amely nem kíméli a politikusokat egyik oldalon sem. Mint korábban lapunk is megírta, már a komplett kormányt ki lehetne állítani a rács mögé juttatott, korrupt és hatalmukkal visszaélő politikusokból.

"Victor Ponta miniszterelnök lemondása önmagában nem hozott semmilyen megkönnyebbülést, az emberek fájdalma és kiábrándulása most jóval nagyobb, mint amit egy lemondással meg lehet oldani" - magyarázta a Figyelőnek Dan Turturica, a Romania Libera főszerkesztője, a román közélet egyik legismertebb elemzője, hogy miért nem oldotta meg a kormányfő távozása a válságot. Érdekes, hogy Ponta lemondása után szinte érdektelen személy lett, pénteki bírósági meghallgatása sem váltott ki különösebb izgalmakat. A volt miniszterelnököt a DNA feljelentése nyomán az úgynevezett Turceni-Rovinari perben hallgatták ki, amelyben okirat hamisítással, pénzmosással és adócsalással vádolják őt és Dan Sova szociáldemokrata szenátort.

Részletek a Figyelő legfrissebb számában.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: RomániaPonta

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.