brusszel


Szili: Európa erőssége a sokszínű identitásában található

Figyelő Online
2015.11.14  11:45   
mail
nyomtatás
Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szerint Európának fel kell ismernie, hogy csak akkor lehet erős, ha nemzetei megőrzik identitásukat.
A határon túli autonómiaügyekkel foglalkozó megbízott szombaton, az Erdélyi Szövetség romániai magyar oktatásról szóló, a budapesti Szent Margit Gimnáziumban tartott konferenciáján kiemelte, a nemzeti identitás megtartásában kulcsszerep hárul az oktatásra, hiszen azon múlik például, hogy 50-100 év múlva lesz-e még magyar szó Erdélyben.
Szili Katalin szerint nem létezik homogén, centralizált európai kultúra, ezért sorsdöntő nemzetpolitikai kérdés a nyelv, a kultúra és az identitás megőrzése.
Az oktatásban ehhez vonzóvá kell tenni a szülőföld magyar nyelvű intézményeit - hangsúlyozta, majd hozzátette, az elérhető közelség mellett azt is biztosítani kell, hogy a határon túl ilyen intézményekbe járók ne érezzék a "vesztes létet".
Szili Katalin kitért arra is, hogy a kormány mindent megtesz ezen iskolák támogatásáért, amire azért is szükség van, mert a szomszédos országok nem érdekeltek a minőségi magyar pedagóguskar kiképzésében.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.