brusszel


Párizs nem hódol be a merénylőknek

Figyelő Online - Csepi Lajos
2015.11.16  18:36   
mail
nyomtatás
A pénteki merényleteket követően a párizsi üzleti világ lassan visszatér a normális kerékvágásba.
Százak gyűltek össze a párizsi Place de la Republique téren, hogy helyi idő szerint délben tanúja legyenek az áldozatok tiszteletére elrendelt egy perces néma csendnek. Az emberek Európa-szerte hasonlóan adóztak a 129 halott emlékének. A francia tőzsde is helyreállt, a Cac 40 részvényindex 0,08 százalékos növekedést mutatott. A repülőjáratok, a vonatok és a kompok menetrend szerint járnak, az utasok figyelmét azonban felhívták, hogy a határellenőrzésre több időt kell szánniuk.

Fleur Pellerin kulturális miniszter bejelentette, hogy a múzeumok az egyperces csend után nyitnak újra. A Louvre és az Eiffel torony a hétvégén, fokozott biztonsági ellenőrzés mellett, zárva maradt. A párizsi Disneyland várhatóan szerdán nyit.

Figyelmeztetés a turistáknak

A francia GDP több, mint 7 százalékát kitevő turizmus várhatóan, legalábbis rövid távon, meg fogja sínyleni a merényletek következményeit. A Párizsi Turisztikai Hivatal közleménye szerint a szállodai vendég-éjszakák száma az év első három hónapjában, a Charlie Hebdo szatirikus magazin, a zsidó szupermarket és a járőröző rendőrnő elleni januári támadásokat követően 3,3 százalékkal esett.

A utazási-és szabadidős szolgáltatásokat nyújtó társaságok részvényei a pénteki események után veszítettek értékükből. A francia szállodalánc, az Accor részvényei 5,17, az ország legnagyobb légitársasága, az Air France-KLM részvényei 6,19, az Eurotunnel papírjai 4,18 százalékkal alacsonyabban zártak a párizsi tőzsdén.

„A társaságoknak folytatniuk kell a normális üzletmenetet, de bizonyos ideig lehetővé kell tenniük alkalmazottaik számára, hogy utazgassanak Európában és különösen Párizsban” mondta a Business Travel Coalition amerikai tanácsadó cég vezetője, Kevin Mitchell.

A 2016. évi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjére várhatóan terv szerint, jövő nyáron sor kerül. A torna utolsó mérkőzését július 10.-én tartják meg a Stade de France stadionban, amely mellett pénteken három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. A mérkőzések törlése „a terroristáknak való behódolást jelentené” mondta a torna szervezője, Jacques Lambert az RTL francia rádióállomásnak.

"Jelképes megnyitás"

A kisvállalkozók is újra megnyitották üzleteiket. A BBC munkatársa egy olyan nővel beszélgetett, aki a Laurette színház előtt jegyeket árusít. A színház abban az utcában van, ahol az egyik merénylet helyszíne, a "Le Petit Cambodge" nevű étterem található. „Ez a szomorúság és a harag pillanata, de érezzük azt is, hogy az életnek tovább kell mennie. Ezért nyitottunk ki, tehát nem ők győztek. Ez a megnyitás azt jelképezi, hogy nem félünk.”

Valaki más a francia írót, Antoine de Saint-Exuperyt idézte. „Antoine megértette, hogy 1940 legsúlyosabb napjaiban az volt fontos, hogy a pék kenyeret süssön, a katona harcoljon, a tanár tanítson, mindenki tegye a dolgát. Egy országnak így kell túltennie magát egy ilyen drámán.”

Mihaela Iordache, aki a "10 Belles" nevű kávézót üzemelteti éppen azon a sarkon, ahol a 11. kerületi merénylet lezajlott, elmondta: a vasárnapi nyitva-tartás teljes hasznát a Vöröskeresztnek adományozza a bevándorlók gondozása során végzett munkájukért.

"Mélyreható következmények" 

Professzor Tilman Black, a berlini székhelyű Biztonsági és Fejlesztési Központ igazgatója szerint a korábbi terror-támadások után az üzleti világ és a piacok igen hamar visszatértek a normál kerékvágásba. Egyetlen kivétel az amerikai 9/11 merénylet volt. „Az amerikai kormány átfogó választ adott a merényletre, amely a biztonsági előírások kereskedelmet is érintő szigorításához vezetettés együtt járt a kormány kiadásainak növekedésével is. Az afganisztáni háború nagyon költséges volt.”

Richard Jeffrey, a Cazenove Capital Management vezető beruházási szakértője szerint az emberek EU-n belüli szabad mozgása a párizsi támadások áldozatul eshet. Ha pedig a munkaerő mozgását korlátozzák, alapvető következményekkel járhat az egységes piacon, hiszen ez az Unió intézményének központi gondolata.

A francia kormány a merényleteket követően megszigorította a határok ellenőrzését. Minden járművet megállítanak és mindenkinek az útlevelét ellenőrzik, még a schengeni térségen belüli határokon is. A határellenőrzés megszigorítását erre a hétre, a klímaváltozási tárgyalások előtti időszakra már korábban elhatározták.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.