brusszel


Brüsszel értékelte a tagállamok költségvetéseit

Figyelő Online
2015.11.17  14:53   frissítve: 2015.11.17 15:08
mail
nyomtatás
Az uniós költségvetési szabályok súlyos megszegésére az eurózóna egyik tagállamában sem számít jövőre a benyújtott költségvetési tervek alapján az Európai Bizottság, de több országot is figyelmeztetett kedden közzétett állásfoglalásában.

Az eleve túlzottdeficit-eljárás alatt álló országok, Franciaország, Szlovénia és Írország esetében Brüsszel úgy találta, hogy a benyújtott 2016-os költségvetési tervek nagyjából összhangban állnak a stabilitási és növekedési paktum elvárásaival. Ismét figyelmezteti viszont a brüsszeli testület Franciaországot, hogy 2015-ben és 2016-ban rendben lévőnek tűnnek a számok, de Párizsnak - a határidő többszöri kitolását követően - 2017-re kellene megszüntetnie a büdzsé túlzott hiányát, és a jelenlegi számok alapján ez várhatólag így nem fog sikerülni.
Szlovénia és Írország, ha tartják a tervezett irányt, jövőre kikerülhetnek a túlzottdeficit-eljárásból.
A deficiteljárás alatt nem álló tagállamok közül Olaszország, Ausztria és Litvánia figyelmét hívja fel a bizottság arra, hogy költségvetési terveik várhatóan nem hozzák majd a tőlük jövőre elvárt számokat, jelentősen eltérhetnek az úgynevezett középtávú céltól, amelyeket a pénzügyminiszterek tanácsa határoz meg minden tagállam számára.





Négy ország, Belgium, Finnország, Lettország és Málta esetében Brüsszel azt állapította meg, hogy nagyjából összhangban vannak a költségvetési tervek az unió fiskális szabályaival, de némi eltérés elképzelhető a 2016-ban elvárt kiigazítási pályától.
Öt olyan ország van, melyeknél a bizottság úgy találta, hogy minden stimmel: Észtország, Németország, Luxemburg, Hollandia és Szlovákia.
Görögország és Ciprus nem adott le költségvetési tervet, mert az ő fiskális politikájukat a pénzügyi mentőcsomagért cserébe kötött kiigazítási megállapodás szabályozza, és a trojka ellenőrzi. Portugália pedig a kormányalakítási nehézségek miatt egyszerűen kicsúszott a határidőből, s nem adott le október 15-ig 2016-ra vonatkozó költségvetési tervet.

Spanyolország tervezett költségvetéséről már korábban közzétette értékelését az Európai Bizottság, amelyben elmarasztalta Madridot, amiért jövőre sem a hiánycél, sem az eléréséhez szükséges kiigazítás nem lesz meg.
Brüsszel emellett úgy látja, hogy a fiskális politikák 2016-ban mindent egybevetve semlegesnek tekinthetők, sem további megszorítások, sem jelentős költekezési hajlandóság nem tapasztalható a benyújtott tervekben.
Brüsszel idén harmadszor értékeli a tagállamok költségvetési terveit. Erre a 2013 májusában életbe lépett úgynevezett kettős jogszabálycsomag teremtett lehetőséget, amelynek célja a gazdaságpolitikák szorosabb összehangolása. Az eurózóna tagállamainak költségvetéseiről készült bizottsági értékeléseket következő lépésként az euróövezet pénzügyminisztereinek tanácskozása, az Eurócsoport vitatja majd meg jövő hétfőn.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.