brusszel


Az amerikaiak is félnek a terroristáktól

Figyelő Online
2015.11.18  13:44   
mail
nyomtatás
Az Egyesült Államoknak szüneteltetnie kell a szíriai menekültek befogadását addig, amíg megállapítják, hogy az esetükben alkalmazott átvilágítási rendszer képes-e kiszűrni a terroristákat - közölte kedden Paul Ryan, a képviselőház elnöke és Mitch McConnell, a szenátusi republikánus többség vezetője.

Ryan a The Wall Street Journalnek nyilatkozva közölte, hogy a felfüggesztésre vonatkozó törvénytervezetről szóló szavazást csütörtökre tűzte napirendre a szövetségi törvényhozás alsóházában.

Keddre (az 50-ből) a CNN szerint 31-re nőtt azoknak a kormányzóknak a száma, akik állást foglaltak a szíriai migránsok államukba történő betelepítése ellen. Ezt biztonsági megfontolásokra hivatkozva tették, miután kiderült, hogy a párizsi terrortámadások elkövetőinek legalább egyike Szíriából érkezett.

Az Obama-kormány a tavalyi 70 ezerről 85 ezerre emelte fel az október 1-jén kezdődött költségvetési évben befogadandó menedékkérők számát, s elkötelezte magát, hogy jövő októberig 10 ezer szíriainak adja meg a letelepedési engedélyt.Korábban volt már példa a menekültek befogadásának felfüggesztésére: a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően hónapokig szüneteltették a programot az Egyesült Államokban.

Kongresszusi meghallgatásán Loretta Lynch igazságügyi miniszter kedden azt állította, hogy a menekülteket az illetékes amerikai szervek "jelentős és erőteljes" átvilágításnak vetik alá. Az ellenvetésre, miszerint James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója korábban arról beszélt, a vizsgálatot hátráltatja, hogy Szíriából képtelenség adatokat beszerezni, Lynch kijelentette: a szíriai helyzet miatt vannak ugyan kihívások, de az átvilágítás nem lehetetlen.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.