brusszel


Nemzetközi fegyverkereskedelem - Burattinó és Napszúrás

Figyelő Online - Dunai Péter
2015.11.22  07:00   
mail
nyomtatás
Az orosz hadsereg fegyverbemutatót tart Szíriában, részben azzal a céllal, hogy növelje az ágazat eladásait. A Közel-Keleten tavaly 40 százalékkal több fegyvert vásároltak, mint egy évvel korábban.
A bajor rendőrség a napokban megállította Vladko V. 51 éves montenegrói állampolgár kocsiját, amelyben nyolc Kalasnyikov automata puskát, pisztolyokat, robbanószert találtak. V.V. a német tartományi bűnüldöző hivatal (LKA) adatai szerint valószínűleg Párizsba tartott. Egyes források szerint Magyarországon keresztül érkezett Bajorországba, akárcsak a feltételezések szerint szíriai útlevéllel utazott migráns, aki talán a párizsi terroristák egyike. A kisstílű fegyverkereskedő egy újabb merényletsorozathoz szállíthatta volna a felszerelést. A Balkán, ellenőrizetlen, regisztrálatlan fegyverek százezreivel, Bosznia-Hercegovinában, a hegyekben egész falvakkal, ahol az Iszlám Állam fekete lobogója leng, az európai iszlamista terroristák egyik ellátó bázisa.

V. V. a hatalmas fegyverkereskedői hálózat legalján van. A piramist a nagy nyugati, orosz, kínai fegyver-gyártók uralják, amelyek államokkal, védelmi minisztériumokkal kereskednek. Ez a nemzetközi fegyverkereskedelem legális, látható szegmense, de a forgalom egy részét az illegális fegyverüzletek jelentik. Itt a vevők terrorszervezetek, a szervezett bűnözés, embargó sújtotta államok és afrikai, harmadik világbeli diktátorok. Így sok fegyverüzletnek van egy legális, dokumentálható része, ami után aztán a nyomok, többszörös bankátutalások, végfelhasználói szerződések a semmiben enyésznek el.

MOSZKVA KERESKEDIK

Oroszország alaposan kiaknázza Szíriában szerzett katonai babérjait közel-keleti fegyverkivitele növelésére. Novemberben a Dubaiban tartott, főként a légierővel foglalkozó nemzetközi vásáron, a Dubai Air Show-n felvonultatta legújabb fejlesztéseit, a többcélú Su-35-ös és MiG-29M/M2-es vadászgépeit, a Jak-130-as kiképző-könnyű csapásmérő repülőgépét, az Il-76MD-90A szállítógépét, a Mi-8/17-es helikopter-család legújabb fejlesztéseit, Mi-35M-ös „repülő tankját", légvédelmi rakétáit, vagy kombinált rakéta-gépágyú légvédelmi rendszerét, a Pancir-S1-et. A világ talán legnagyobb fegyverkereskedő cége, a Roszoboronekszport képviselője a dubai kiállításon jelezte, hogy Moszkva szerint a Közel-Kelet válik a világ legnagyobb fegyverimportőrévé, maga mögé utasítva a Kínát, Indiát, Koreát, Japánt is magába foglaló ázsiai-csendes-óceáni térséget. Elemzők szerint a világban jelenleg is tartó, többtucatnyi fegyveres konfliktus, polgárháború 80-85 százaléka az arab-muszlim világban, a Közel Keleten (Irak, Szíria, Jemen) és Észak-Afrikában (Líbia) zajlik.

További részletek a Figyelő legfrisebb számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.