brusszel


Lázár keményen reagált a brüsszeli lépésre

Figyelő Online
2015.11.19  15:40   
mail
nyomtatás
Magyarország visszautasítja azt a politikát, amelyben Brüsszel megtiltaná, hogy kereskedelmi megállapodást kössünk unión kívüli országgal, akár Oroszországgal, akár Kínával, akár arab országokkal - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a paksi bővítéshez kapcsolódóan. A politikus beszélt a földügyekről, Budapest és Pest megye szétválásáról, illetve a Quaestor ügyről is.
Magyarország visszautasítja azt a politikát, amelyben Brüsszel megtiltaná, hogy kereskedelmi megállapodást kössünk unión kívüli országgal, akár Oroszországgal, akár Kínával, akár arab országokkal - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a paksi bővítéshez kapcsolódóan. Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Magyarország kész akár bíróság elé is vinni az ügyet, de arra is, hogy a következő két hónapban egyeztetéseket folytasson a 12 milliárd eurós beruházással kapcsolatban. Kijelentette azt is: Magyarország garantálja, hogy a projekt 60 százalékának erejéig magyar és más uniós vállalkozások is bekapcsolódhassanak verseny keretében. Leszögezte azt is: jelenleg nincs olyan atomenergetikai fejlesztés Európában, amit tendereztettek volna.

Földek

Továbbra is cél, hogy az új földtulajdonosoknak lehetővé tegyék a korábbi földbérleti szerződések felülvizsgálatát, például a bérleti díjat illetően - közölte Lázár.A parlament kedden elfogadta a földforgalmi törvény módosításának egyszerű többséget igénylő részét - amely alapján felülvizsgálhatják a haszonbérbe adott földek bérleti díját -, elutasította azonban a sarkalatos passzusokat, amelyek azt tették volna lehetővé, hogy korábbi haszonbérleti szerződések is felülvizsgálhatók legyenek.Lázár János azt mondta: a kormány nem tesz le erről a célkitűzésről, és meg akarja nyitni a korábbi földbérleti szerződések felülvizsgálatának lehetőségét, erre hamarosan új javaslata is lesz. Az állami földek jelenleg is zajló értékesítéséről szólva a miniszter elmondta: rendezett formában zajlanak az árverések, a gazdák már mintegy 60 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek a Magyar Fejlesztési Banktól.

Külön utakon

A kormány jóváhagyta Budapest és Pest megye szétválását 2020-tól. A fejlesztésekhez kapcsolódó változtatást a Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette csütörtök sajtótájékoztatóján. Lázár hangsúlyozta: a kabinet a szétválás módjáról nem döntött, abban döntő szavuk lesz a Pest megyei településeknek. Közölte azt is: a kormány jóváhagyott 24 milliárd forintot a BKV finanszírozására, emellett a nemzetgazdasági miniszter tovább tárgyal a fővárosi közösségi közlekedéssel kapcsolatban. Egy új nemzeti könyvtár létrehozásához hamarosan ötletpályázatot hirdetnek - ismertette a miniszter, hozzátéve, ennek tömbje Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum mögött, a Palotanegyedben épülhet meg.

Quaestor-ügy

A kormány egyeztetni akar a Magyar Bankszövetséggel a Quaestor-ügyben, amely ezt követően kerülhet vissza a törvényhozásba - közölte a Miniszterelnökséget vezető Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezésről szóló törvény egyes részeit. Lázár János a Kormányinfón azt mondta: a kabinet értelmezése szerint a bankok teherviselésbe bevonását jóváhagyta az Ab.

A minisztert kérdezték a tájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi programjáról, amelyről elmondta, hogy a kormányfő Kínába és Iránba látogat a következő napokban.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.