brusszel


Itt az újabb brüsszeli csapás Paksra

Figyelő Online - Jandó Zoltán
2015.11.23  12:38   frissítve: 2015.11.23 12:40
mail
nyomtatás
Egy héten belül már a második uniós vizsgálat indul a paksi bővítés ügyében. Azt követően, hogy múlt csütörtökön a közbeszerzés hiánya miatt meszelt el minket Brüsszel, most közölték: arról sincsenek meggyőzve, hogy nem állami támogatással valósul meg a bővítés.
Bár a Figyelő brüsszeli forrásai korábban úgy számoltak, hogy csak a hét későbbi szakaszában foglal majd állást az Európai Bizottság (EB) a paksi bővítéssel kapcsolatos egyik, még függőben lévő vitás ügyben, végül már - a magyar kormány várakozásainak megfelelően - hétfőn megjelent az EB határozata a bizottság hivatalos honlapján. Ennek értelmében Brüsszel úgynevezett mélyreható vizsgálatot indít, hogy kiderítse, állami támogatásnak tekinthető-e az a pénzügyi konstrukció, amelyben hazánk a két új blokkot megépítené.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős európai biztos a bizottság döntését azzal indokolta, hogy a beruházás mérete miatt mindenképpen szeretnék alaposan megvizsgálni, hogy minden uniós előírásnak megfelel-e a fejlesztés. Brüsszel elsősorban arra kíváncsi, hogy a paksi beruházás piaci körülmények között is képes lenne-e ugyanezekkel a feltételekkel megvalósulni, vagy a projekt csak az állami támogatásnak köszönhetően áll meg.

Önmagában az még nem feltétlenül jelent problémát, ha az EB arra jut, hogy magyar kormány által megálmodott pénzügyi konstrukció állami támogatást tartalmaz. Utóbbi ugyanis nem feltétlenül tiltott, illetve bizonyos paraméterek változtatásával megfelelhet az uniós előírásoknak. Igen ám, de a magyar fél az eddigi érvelését egyértelműen arra építette fel, hogy paksi egy piaci konstrukció, ami után elég nehéz lenne egy 180 fokos fordulattal hirtelen azt bizonygatni, hogy van ugyan állami támogatás, de nem tiltott.

A bizottság sajtóközleményében azt is jelezte, hogy jelenleg úgy látja: a beruházás nem valósulna meg piaci feltételek mellett. Ez egyébként némi meglepetést is okozhat kormányzati körökben, korábban ugyanis lehetett olyan híreket hallani, hogy az állami támogatásba nem fognak belekötni Brüsszelben. Erre utalt az is, hogy múlt héten Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter - azt követően, hogy az EB kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen az orosz beszállító tender nélküli kiválasztása miatt - ezt az ügyet az akkor már folyó vizsgálatnál is fontosabbnak nevezte.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.