brusszel


Az ombudsman szerint sérült a jogbiztonság

Figyelő Online
2015.12.01  16:50   
mail
nyomtatás
Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerint sérült az alapjog a hatósági ügyek tisztességes intézéséhez is
Az ombudsmani hivatal közleménye szerint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nem tartotta be a hozzá továbbított közérdekű bejelentés elbírálására rendelkezésére álló harminc napos határidőt, és a bejelentőt nem is értesítette arról, hogy elhúzódik az eljárás.
A biztosnak küldött panaszban az is szerepelt, hogy bár a hivatal szabálytalanságokat állapított meg, nem kezdeményezett felelősségre vonást.
Közölték: Székely László ombudsman külön kérésre vizsgálhatja a többi között a közérdekű bejelentés intézésének módját - ez történt akkor is, amikor a bejelentő, kezdeményezése sikertelenségét látva, az ombudsmanhoz fordult. Ismertették: a közérdekű bejelentés lényege az volt, hogy a Pázmándi Művelődési Ház és Könyvtár bővítésénél pályázati pénzeket felhasználva olyan ablakokat építettek be, amelyek nem felelnek meg az építési szabályzat előírásainak.

Mint írták, a bejelentő erről először egy helyi közmeghallgatáson beszélt, majd a Fejér Megyei Főügyészséghez fordult. Onnan a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Veszprém megyei kirendeltségéhez tették át az ügyet, a hivatal pedig nem végezte el a vizsgálatot határidőre.
Közölték: a biztos azt állapította meg, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hozzáállásával sértette a jogot a jogbiztonsághoz és a hatósági ügyek tisztességes intézéséhez.

Az alapvető jogok biztosa felkérte a hivatal vezetőjét, intézkedjen, hogy a jövőben fokozottabban ügyeljenek a törvényi előírások betartására.
A biztos azzal kapcsolatban nem állapított meg jogsértést, hogy elmulasztották a felelősségre vonást, a többi között azért, mert az MVH döntése még nem jogerős.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.