brusszel


Családi sikersztori a magyar élelmiszeriparban

Figyelő Online
2015.12.05  13:22   
mail
nyomtatás
A huszonöt éves, szentesi Hungerit Zrt. a magyar élelmiszeripar egyik zászlóshajója - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen.
A Hungerit Zrt. kiváló minőségű termékeivel a világpiac legtávolabbi pontjain is képviseli a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart - mondta a politikus a vállalkozás alapításának jubileuma alkalmából rendezett ünnepségen.

A következő időszakban 300 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre az élelmiszeripar fejlesztésére - közölte Fazekas Sándor, hozzátéve: bízik benne, hogy a Hungerit Zrt. is tud élni a kínálkozó lehetőségekkel.

A politikus felidézte, 2010-ben az agrártárca vezetőjeként azt a feladatot kapta, hogy a sok válsággal küzdő magyar mezőgazdaságot növekedési pályára állítsa. Ma elmondhatjuk, hogy bár ez nem ment könnyen, a hazai agrárium növekszik, sőt Európa egyik leggyorsabban fejlődő élelmiszergazdasága a magyar. Jelentősen bővült az ágazatban a foglalkoztatás és a magyar mezőgazdaság nagyobb arányban növekedett mint a nemzetgazdaság egésze - tette hozzá Fazekas Sándor.

Magyar József, a Hungerit Zrt. elnök-vezérigazgatója felidézte, a Hungerit Zrt. elődjének első teljes évében, 1991-ben az árbevétel 700 millió forint volt. A vállalkozás a 41 regisztrált baromfifeldolgozó cég közül ma messze a legnagyobb 44 milliárd forintos árbevételével - tette hozzá.

A friss áru mellett továbbfeldolgozott, illetve panírozott, készre sütött termékeket gyártó Hungerit termelése évi 4400 tonnáról 2015-re 60 586 tonnára emelkedett. Több mint 30 országba exportálja termékeit, az Európai Unió mellett jelen van Ázsia, Amerika és Afrika egyes országaiban is - tudatta a szakember.

A negyed század alatt a vállalkozás 28,1 milliárd forint beruházást hajtott végre, üzemi eredménye 15,5 milliárd forintra nőtt, 5,7 milliárd forint adózott eredményt ért el, miközben a fejlesztésekhez felvett hitelekre 8,6 milliárd forint kamatot fizetett a bankoknak, és 17,1 milliárd forint adót, járulékot az államnak és az önkormányzatnak - jegyezte meg a szakember.

A cég indulásakor 189 alkalmazott foglalkoztatott, ma 1632 embernek adnak munkát, a vállalkozás érdekeltségeit is beleszámolva pedig 2200 dolgozó megélhetését biztosítják - mondta Magyar József, aki beszéde végén bejelentette: a vállalkozás vezetését átadja fiának és az igazgatótanácsban résztvevő lányának.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200