brusszel


Lakáspiac: tovább száguldunk!

Figyelő Online - Halaska Gábor
2015.12.10  08:00   
mail
nyomtatás
December 16-án tárgyal a kormány a lakáspiaci helyzet javítását szolgáló intézkedésekről, például az új építések áfájának csökkentéséről, és - értesüléseink szerint - lesz is csökkentési javaslat, de ennek mértéke és időzítése még nem ismert. Amíg az áfacsökkenés és más javaslatok nem éreztetik hatásukat, tovább drágulhatnak a használt lakások és az albérletek, pedig a legnépszerűbb helyeken szűk két évben már megduplázódtak az árak. Az 5 százalékos áfa is csak több éves távlatban helyezné nyomás alá az árakat.

Amikor az amúgy lassan mozduló ingatlanpiac nagy lendülettel elindul, egy jó ideig a vevők még a múltban élnek, az eladók viszont már a jövőben, már ami az elképzelt árakat illeti - fejtette ki a Portfolio.hu november végi konferenciáján Doron Dymschiz, a Duna House ingatlan franchise hálózat tulajdonos-vezetője. A helyzet most sok tekintetben az ezredforduló árrobbanására emlékeztet. A fővárosi (és részben például a győri) lakáspiac elképesztő hónapokat él, mind az adásvételek, mind a bérleti piac tekintetében korábban szinte példa nélküli dolgok történnek, még októberben és novemberben is.

Zuglóban vagy Angyalföldön például bő egy éve még 7-8 millió forint körül is kínáltak elfogadható helyen és házban lévő, emeleti, normál állapotú, egyszobás használt lakásokat - ezek voltak messze a legkeresettebbek a válság sötét éveiben is. Azután ezek 2015 elejére kivétel nélkül vevőre találtak. Az újabb - szerény - kínálat már legalább 9-10 millió forint környékén került a piacra, és tavasszal ezeknél 1999 óta nem látott sorban állások, tülekedések és igen éles, vitákba torkolló licitek alakultak ki.


További részletek a Figyelő 2015/50-ik számában egy öt oldalas lakáspiaci elemzésben.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: lakáspiaclakás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.