brusszel


Ide hallatszik, ahogy dübörög az ipar

Figyelő Online
2015.12.14  12:30   
mail
nyomtatás
Októberben az ipari termelés 1,7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest és 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztítva 12,7 százalékos volt az éves növekedés. Az év első tíz hónapjában az ipari kibocsátás 7,1 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában - erősítette meg a december 8-i előzetes adatokat hétfőn kiadott második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az idén harmadszor nőtt 10 százaléknál nagyobb ütemben az ipari termelés: márciusban 11,4, júniusban 10,9 százalékos volt a bővülés.

A feldolgozóipar termelése októberben 10,5 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. A feldolgozóipari termelés több mint háromtizedét képviselő járműgyártás kibocsátása 26,9 százalékkal, ezen belül a közúti gépjármű gyártásé 34 százalékkal nőtt.
A feldolgozóipari termelésben 12 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 12,7 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit, nagyrészt az alág 44 százalékát képviselő elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának (21 százalék), valamint a kisebb súlyú elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártás (27 százalék) kimagasló teljesítménybővülésének eredményeként.

A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása 3,5 százalékkal nőtt az összes értékesítés 43 százalékát adó kivitel 10,7 százalékos élénkülése miatt, miközben a belföldi eladások 1,8 százalékkal elmaradtak a tavaly októberitől.

Az ipari termékek exportvolumene 14,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ezen belül a járműgyártás kivitele 24,3 százalékkal nőtt. A számítástechnikai termékek kivitele a szeptemberi 4,3 százalék után 15,0 százalékos növekedést mutatott éves összevetésben. A villamosberendezések exportja 8,0 százalékkal nőtt, de a gépexport 11,7 százalékkal csökkent. A gyógyszeripar kivitelének éves növekedési üteme októberben 11,6 százalékra ugrott a szeptemberi 0,7 százalékról.

A belföldi eladások 5,2, a feldolgozóipar belföldi értékesítési volumene 7,1 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. Belföldön a járműipar eladásai 45,3, a gépiparé 46,2 százalékkal emelkedtek, viszont a számítástechnikai és elektronikai cikkekből 11,5 százalékkal visszaesett az értékesítés tavaly októberhez hasonlítva. Belföldön a beruházási javak értékesítése 28,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a tartós fogyasztási cikkek eladásai 16,5 százalékkal nőttek, míg a nem tartós fogyasztási cikkeké 4,0 százalékkal megcsappant.

A feldolgozóipari ágazatok összes új rendelései 20,3 százalékkal haladták meg a tavaly októberit, az új belföldi rendelések 21,7, az exportrendelések 20,1 százalékkal emelkedtek. Ennek hatására az összes rendelésállomány 11,1 százalékkal nőtt éves összevetésben, az exportrendelések 12,5 szárnyalták túl a tavaly októberit, a belföldi rendelések viszont 7,1 százalékkal elmaradtak attól.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.