brusszel


Megtévesztette a fogyasztókat a Ryanair

Figyelő Online
2015.12.15  12:12   
mail
nyomtatás
A dinamikus valuta átváltási rendszerről hiányos, az átváltási árfolyamról pedig megtévesztő tájékoztatást nyújtott a Ryanair Ltd. (Ryanair) magyar nyelvű foglalási oldalán, ezért 50 millió forintos bírságot kapott
A GVH megállapította, hogy a Ryanair 2012 februárja és 2015 októbere között, a repülőjegyek foglalásakor - azokban az esetekben, ahol eltérő volt az indulási ország pénzneme a foglaláskor használt bankkártya pénznemétől - nem tájékoztatta megfelelően a fogyasztókat arról, hogy a Ryanair rendszere helyett választhatnák a saját bankjuk átváltását, átváltási árfolyamait. Csak a foglalási folyamat végén, a kártyaadatok megadását követően, alig észrevehetően hívta fel a foglalók figyelmét erre a tényre, és így alapbeállításként a Ryanair rendszere érvényesült - közölte a versenyhivatal.
A GVH döntése értelmében a diszkont légitársaság megtévesztette a fogyasztókat, mert hamisan ígérte, hogy a Ryanair rendszerének választásával jobban járnak, mint saját banki átváltásaikkal.

A bírság kiszabásakor a versenyhivatal a társaság - árfolyamváltással érintett - értékesítéséből származó magyarországi árbevételére alapozott. A GVH súlyosbító körülménynek ítélte, hogy a hosszabb időtartam miatt is a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érhette el, valamint azt, hogy a Ryanairt az elmúlt 5 évben két alkalommal már elmarasztalta a GVH tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatért.
Enyhítő körülmény volt ugyanakkor, hogy a légitársaság számos intézkedéssel alátámasztotta együttműködési szándékát, valamint jelentősen módosított jogsértő magatartásán a GVH elvárásainak megfelelően. Szintén mérsékelte a bírságot, hogy a választás tényének és feltételeinek egyértelműsítésével a fogyasztók egy része számára kedvező is lehet a Ryanair rendszere a kiszámíthatósága miatt.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: GVHRyanair

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.