brusszel


Ezen a szinten nincsenek véletlenek - interjú Csepreghy Nándorral

Figyelő Online - Brückner Gergely
2016.01.02  14:15   
mail
nyomtatás
Éppen a saját politikai családjából kapott személyeskedő támadást Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese, de ez őt nem zavarja. A nemzeti szuverenitást alapvetőnek tartó kormányzat célrendszerében fontos a magyar gazdaság hazai szereplőinek a támogatása. Aligha véletlen, hogy Lázár János újabban pozitívan emlegeti azt a Csányi Sándort, akivel korábban rendre nyilatkozatháborúba kezdett.
- Szokatlan kormányoldali belharc célpontjába került az elmúlt napokban. A Századvégben meghatározó G. Fodor Gábor vezette 888.hu két cikkben is támadta. Kritikusan említették fiatal kora ellenére vitt magas pozícióját, majd azt is szóvá tették, hogy miért ment el egy ellenzéki szervezésű vitára az illiberális államról. Meglepte a cikksorozat?

- A mi politikai családunkban is többféle elképzelés él a napi politikai gyakorlatról. Abban talán egyet is értünk, még a Századvég politikai elemzőjével is, hogy mi a végső politikai célunk, de amíg mi a Miniszterelnökségen azt gondoljuk, hogy ha valamiben igazunk van és vitaképesek is vagyunk, akkor a kormánynak kötelessége beleállni ezekbe, addig mások csak a saját táboruk előtt szeretnek az igazságért megharcolni. Azt a vitát biztosan nem lehet elveszíteni, amit meg sem vívunk, de én úgy vélem, hogy aki a viták elől elfut, az nem méltó arra, hogy az országot vezesse.

- Jól értem, a Fidesz-tábor előtt azzal lehet valakit, jelen esetben önt démonizálni, hogy egyáltalán elmegy egy ellenzéki eseményre? Ahol egyébként a Fidesz álláspontját képviselte. Aki szóba áll a másképpen gondolkodókkal, az bűnt követ el?

- Szerintem nem, a kormányzat vezetői meg tudják védeni az álláspontjukat. Éppen ezért mindig is részt fogunk venni ilyen nézetütköztetéseken. A Miniszterelnökség a kormányzati döntések stratégiai koordinációjáért felel, így biztosan nem teheti meg, hogy akár csak a gyávaság látszatát is keltse.

- Némileg paradox, hogy a Habony Árpád körébe sorolható portálon a drága órák, ruhák, autók, VIP-páholyok iránti lelkesedését is támadták. Tényleg rajong ezekért?

- Egy pillanatra azért hadd tegyem tisztába ezeket a vádakat! A luxusautóm ötéves Alfa Romeo, nincsen olyan órám, ami drágább lenne 80 ezer forintnál. Biztosan sok ember lakik sokkal nehezebb körülmények között, de a cikkben említett „Buda szívében lakik" kitétel egy krisztinavárosi lakást jelent. A szórakozóhelyek VIP-részlege iránti rajongásom fantazmagória. Utoljára nyáron, a Sziget Fesztiválon voltam bulizni, és egyáltalán nem tartozom azon politikusok közé, akiket az éjszaka császáraiként emlegetnek. De aki politikával foglalkozik, annak az ilyen „kóstolgatásokat" bírnia kell. Én egyébként, bár a politikai térben mozgok, még nem tartom magam politikusnak. Az a politikus, akit már megválasztottak, és úgy ül benn a parlamentben, hogy legitimen képvisel valakit.

- Ha nem politikusnak, akkor minek tartja magát?

- A politikus és a menedzser között vagyok. A szavazók által megválasztott politikai erőnek vagyok egy menedzsere, aki a kormányprogram végrehajtásáért felel.

- Sosem indult még szavazáson?

- Még nem, de ambicionálom, mert azt gondolom, hogy az a politika csúcsa, ha valaki személyesen meg tudja szerezni a választók bizalmát. Mindenképpen szeretném megmérettetni magamat.

- Az említett támadást megbeszélte a főnökével, Lázár Jánossal?

- Én magamtól külön nem, de a kormányinfón újságírói kérdésként felmerült. De, ismétlem, nem tulajdonítok ennek nagy jelentőséget. Aki ezt nem bírja elviselni, az igazoljon el az államigazgatásból.

- Bevallom, nem is a lelki nyugalma miatt érdekelt Lázár János véleménye, hanem azért, mert a korábban sokat taglalt Lázár-Rogán-viszony miatt is pikánsnak tűnik, ha a Rogán barátjaként ismert Habony Árpádék világa éppen Lázár helyettesét kóstolgatja...

- Nem hiszem, hogy egy újságírónak magyaráznom kellene, de az olvasóknak szívesen aláhúzom: a kormányzati munka és annak megjelenése a médiában úgy viszonyul egymáshoz, mint egy brazil szappanopera a valós élethez. Aprólékos szakmai egyeztetések jellemzők és nem a fondorlatos intrika. Rogán Antal miniszter urat nagy formátumú politikusnak tartom, vele és közvetlen munkatársaival napi szinten egyeztetek. Ezek hatékonyak és jó hangulatúak, ezért ki merem jelenteni: a nagyrabecsülés kölcsönösnek tűnik. Az, hogy a 888.hu cikkei engem kritizálnak, kizárólag az újságírók és a szerkesztők ízléséről tanúskodik - minden más szimplán belemagyarázás.

- Az, hogy egy hónapja Lázár János helyettese lett, mivel jár, ugyanúgy szakfeladatai maradtak?

- Igyekszem mindenbe jó mélyen beleásni, de ma már olyan fokú szerénytelenség lenne szakpolitikusnak nevezni magamat, hogy meg sem próbálkozom vele. A Miniszterelnökséget vezető miniszter általános helyettese vagyok, minden kérdésben, amikor a tárcavezető úgy dönt, hogy én képviseljem, helyt kell állnom. A portfólió nagyon széles, a kormányzati munka operatív feladatai, Magyar Fejlesztési Bank, Paks, rezsicsökkentés, a bürokrácia leépítése. Megnyugtatok mindenkit, egyik területen sem adnak el, de ez már nem a szakfeladatok menedzselése.

- Jól érzem, hogy a kormányzat és így a Miniszterelnökség nagyon ráfordult a gazdaság, például a kis- és középvállalkozások közvetlen támogatására?

- Részben. Ha majd történelmi dimenzióból nézzük ezt az időszakot, akkor talán látható lesz, hogy a realitásokat figyelembe vevő, de szuverén állam építése a fő célunk. Magyarország egy nagy politikai közösség tagjaként, az Európai Unióval közös irányban politizál, de nem hagyjuk elvitatni magunktól a jogot, hogy a saját jövőnkről magunk dönthessünk. Ez mindenre igaz, legyen szó energetikáról, bankrendszerről vagy a gazdaságfejlesztésről. Nincs rea-litása a teljes energetikai függetlenség elérésének, de minél szélesebb beszállítói kört szeretnénk kialakítani. Az is célunk, hogy a többségében magyar tulajdonú bankrendszer ne csak statisztikai számok alapján hozzon döntéseket Magyarországon, hanem érdekelt legyen a magyar gazdaság hosszabb távú sikerében is. Ami pedig a gazdaságfejlesztést illeti, csak a belső piacra nem építhetünk, régiós szinten kell versenyképesnek lennünk, miközben szükség van pár világszinten is remek cégre. Ebben a komplex stratégiában a kkv-k a legfontosabb szövetségeseink, kielégítik a belső igényeket, és olyan munkahelyeket hoznak létre, amelyekre hosszabb távon is számíthatunk. Nemcsak a fejlesztéseink, de a szabályozás vagy az adórendszerünk is az ő támogatásukra épül.

- Az uniós forrásokkal kapcsolatban kritika volt korábban az elaprózottság. Nem ellentmondás, hogy most mégis egyre több megy majd a kkv-knak?

- Azért nem, mert bár valóban 16 helyett 60 százalék jut a forrásokból gazdaságfejlesztésre, de nem olyan szisztémában, mint eddig. Az torz helyzet, amikor vannak EU-s programok, és minden cég a finanszírozási szükséglet miatt valamilyen uniós keretrendszernek szeretne megfelelni. Mi komplexebben kezeljük a vállalkozásokat. Nem külön-külön kell energetikára, gépbeszerzésre, foglalkoztatási programokra pályázni, hanem a cégeket egységesen nézzük. Bizonyos állami infrastrukturális elemekben, például az úthálózatunkban már erősebbek vagyunk, mint a régió, így több pénzt költhetünk a vállalkozásokra. De csak olyan beruházásokhoz lehet pénzt szerezni, amelyek alacsonyabb képzettségűeknek teremtenek munkahelyeket, például a mezőgazdaságban vagy a turizmusban, vagy támogatják a gazdasági növekedést.

- 2020 után nagy valószínűséggel már nem lesz ennyi külső forrás. Akkor mi lesz a magyar gazdasággal? Arról ugyanis nem sokat tudunk, hogy EU-s finanszírozás nélkül ma hol tartanánk.

- Igen, itt hitviták versengenek egymással. Az uniós források felhasználásának tartalmi kérdései nagyon fontosak. 2010-ben kötött pályán voltunk, ha arról akkor teljesen letérünk, több százmilliárd forintot kockáztatunk. A kisebbik rosszat választottuk, és a célunk az volt, hogy hozzunk el Magyarországra minél több pénzt. Most már tartalmi kérdésekben is új pályára tudtunk állni.

- Az utóbbi időben a főnöke, Lázár János mintha nem hagyna ki egyetlen alkalmat sem, hogy kiosszon egy piros pontot Csányi Sándornak. Hol a mintagazdaságait, hol a Prima Primissima díjak létrehozásával vállalt társadalmi szerepét süvegelte meg. Ez egy tudatos békülés része?

- Aki azt gondolja, hogy ezen a szinten bármi véletlen, az nem ismeri a politika működését. Semmi sem véletlen. A mi politikánknak szövetségesekre van szüksége, de ez nem jelenti azt, hogy ne azoknak lenne elsődleges joga és felelőssége az ország stratégiai irányainak megtalálásában, akiket erre a választók felhatalmaztak. Éppen ezért értékek mentén keresünk szövetségeseket, s az említett mintagazdaságok, illetve a társadalmi szerepvállalás olyan érték, amelyet a Miniszterelnökség és Lázár János is elismer. Ismeretes az évekkel ezelőtti heves szóváltás, de azok konkrét ügyekre vonatkoztak, s nem befolyásolták azt a tényt, hogy a bankárok és a nagyiparo-sok véleménye nagyon fontos. Ám csakis értékalapú partneri viszonyban tudunk gondolkodni, a nép által választott vezetők nem pusztán kiszolgálják a gazdasági szereplőket. 2010-ben az a rendszer megbukott.

Az interjú megjelent 2015-ben, a Figyelő 50. számában.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.