brusszel


Az olajárak csökkenése magával rántja a rubelt

Figyelő Online
2016.01.06  10:40   
mail
nyomtatás
Az olajárak csökkenésével párhuzamosan gyengült az orosz rubel és estek a moszkvai értéktőzsde irányadó indexei szerdán.

Helyi idő szerint dél körül egy dollárért 73,86 rubelt, egy euróért pedig 79,30 rubelt kellett adni a moszkvai bankközi kereskedelemben. A dollárhoz képest 0,8 százalékkal, az euróhoz viszonyítva 0,7 százalékkal gyengült az orosz fizetőeszköz. A moszkvai értéktőzsde irányadó mutatói közül a dollárban számított RTS-index 1 százalékkal, 745 pontra, a rubelben számított MICEX-index pedig 0,3 százalékkal, 1749 pontra esett.

Oroszországban egész héten munkaszünet van az újévi és a karácsonyi ünnepek miatt, de a moszkvai tőzsde január 4-6. között nyitva van.
Az Interfax orosz hírügynökség által megkérdezett elemzők az olajárak csökkenésével és a jüan Kínán belüli, illetve kívüli árfolyamának gyengülésével magyarázzák a rubel értékvesztését.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára ismét jelentős mértékben csökkent. Közép-európai idő szerint szerda délelőtt tíz óra körül az északi-tengeri Brent könnyűolajat februári szállításra 35,62 dolláron jegyezték a londoni interkontinentális tőzsdén, 80 centtel, 2,20 százalékkal esett az ára. Ugyanekkor a New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta februári szállításra hordónként (159 liter) 35,47 dollárba került, 51 centtel, 1,40 százalékkal csökkent az ára.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.