brusszel


Interjú Tölgyessy Péterrel: A rendszerépítő ellenzék

Figyelő Online - Lambert Gábor
2016.01.07  08:00   
mail
nyomtatás
Az Orbán-rendszernek annyira szüksége van a régi baloldal embereire, hogy lassan támogatottságuk túlságos meggyengülésétől kell a kormányfőnek tartania, mondja Tölgyessy Péter a Figyelőnek adott interjúja második részében.

Az Orbán-rendszernek annyira szüksége van a régi baloldal embereire, hogy lassan támogatottságuk túlságos meggyengülésétől kell a kormányfőnek tartania, mondja Tölgyessy Péter a Figyelőnek adott interjúja második részében. (Az első rész a karácsonyi számban olvasható.) Az alkotmányjogász szerint retorikailag az összes ellenzéki párt rendszertagadó erő ugyan, ám bár egymástól jelentősen különböző módon, valahogyan mégis csak igazolják a berendezkedést.

A fiatalabb korosztályok nem is igen figyelnek a baloldal pártjaira. „Ezek korosodó híveikkel már aligha vezetik az országot, viszont a baloldalon elállják minden esetleges új kezdeményezés útját. Miközben utolérhetetlenül alakítják a legyőzendő ellenfél szerepét". Tölgyessy szerint a Jobbik pedig a jobboldal kultúráján belül tartja a rezsim világába beilleszkedni bajosan képes fiatalabb generációt, miközben mégsem látszik kormányképes kihívónak.

A magyar társadalomból egyébként is hiányzik a közösségi cselekvés értelmébe vetett hit, vázolja fel az alkotmányjogász, hogy 1989 nyugatos közjátéka után hogyan tért vissza Magyarország az első világháború utáni előtörténetéhez.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.