brusszel


Milyen nagy dobásra készül az Apple?

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.01.13  09:32   
mail
nyomtatás
A Tesla tulajdonosa, Elon Musk kijelentette: „nyílt titok", hogy az Apple is dolgozik az elektromos hajtású autó tervének megvalósításán.
Elmondta azt is: véleménye szerint rövid időn belül azok a járművek, amelyek nem lesznek képesek önmagukat irányítani, „furcsa kövületnek” számítanak majd.

A technológiai vállalkozó Los Angeleshez közel fekvő kísérleti műhelyében beszélgetett a BBC munkatársával.

A Tesla a Nissan-nal és a BMW-vel versenyez a világ legnemesebb elektromos autómárkájának megteremtéséért, egyelőre azonban veszteséget termel. Újabb kihívást jelent számára, hogy versenytársai, közöttük a kínai támogatással működő Faraday Future és az Apple, a legutóbbi hónapokban több mérnökét elcsábították.

Az Apple nem jelentette be, hogy egy jármű kifejlesztésén dolgozik, de a közelmúltban számos, autózással kapcsolatos domain-nevet regisztráltatott, közöttük az apple.car és az apple.auto neveket is.

Elon Musk leszögezte: „kézenfekvő”, hogy a Társaság megpróbál egy, az ő autójával versenyző járművet kifejleszteni. „Elég nehéz titokban tartani valamit, ha több, mint ezer mérnököt veszel fel, hogy a munkát elvégezzék.” Ő azonban az iPhone gyártóját nem tekinti fenyegetésnek. „A verseny kiszélesíti az iparágat” mondta. "A Tesla a lehető legversenyképesebb elektromos járművet szeretné előállítani. Ez lenne a mi célunk is, ugyanakkor mi más cégeknek is segítséget nyújtunk, hogy bekapcsolódjanak az elektromos autók gyártásába.”

Gombnyomásra előáll

Elon Musk egy olyan jövőt képzel el, ahol minden autó elektromos és önmaga irányítására képes. Az autóvezetés már csak szórakozás lesz, nem pedig szükségszerűség. A Tesla „Model S” nevű járműve, amely, elemeinek kapacitásától és teljesítményétől függően egy 56 – 85 ezer angol fontba (mintegy 25-36 millió Ft) kerülő sportautó, az elmúlt évek egyik legkeresettebb elektromos gépkocsija lett.

A legutóbbi hónapokban az „automata pilótaegység” segítségével az autó képessé vált néhány, vezető nélküli manőver végrehajtására is:

 megtartja a sávot, amelyben az autó halad
 megváltoztatja az autó sebességét, ha egy másik gépkocsi keresztezi az útját
 megváltoztatja a haladási sávot anélkül, hogy a vezetőnek közbe kellene avatkoznia

Az elmúlt hétvégén az autó újabb készséget sajátított el: a vezető okos telefonján magához hívhatja a járművet. "A „Summon” rendszer jelenlegi változatának alkalmazásával az autó előáll és odajön a tulajdonosához” mondja Elon Musk. Az autó kiáll a garázsból, bezárja a garázs ajtaját és odajön hozzád.” „Ez csak az első kis lépés. A fejlesztés lezártával az autó New Yorkból is elhívható, s ha valaki LA-ben lakik, a jármű keresztül hajt az országon, szükség esetén út közben feltölti az elemeit és előáll.
Ez talán a távoli jövőben megvalósuló elképzelésnek tűnik, de Elon Musk szerint „néhány éven belül” elérhető lesz.

Mert szeretünk vezetni

Mind a múlt heti Fogyasztási Elektronikai Cikkek Vásárán, Las Vegasban, mind pedig az e heti Motor Show alkalmával, Detroitban egy sor autógyár bemutatta az elektromos autók és az automata vezetés tekintetében kifejlesztett újdonságait.

Elon Musk azt állította, hogy a futószalagon történt gyártás bevezetése óta az elektromos alkalmazások és az autók önmaguk irányítására való előkészítése jelentik a két legnagyobb fejlesztést. „Egy idő után senki sem fog olyan autót vásárolni, amely nem képes magától közlekedni.” „Az önmaga irányítására nem képes autó egy idő után olyan lesz, mint egy ló. Az emberek csak érzelmi okokból tartanak majd ilyen járművet, nem pedig napi használatra.”

Pillanatnyilag a Tesla kizárólag luxus modelleket gyárt és nagy veszteséggel működik. Alapítója elismeri, hogy a cég jövője az olcsóbb, Model 3 nevet viselő változaton múlik, amely szerinte 2017 végén kerül gyártásba.  "Ha nincs egy olyan autó, amelyet sokan meg tudnak vásárolni, csak nagyon kis hatást tudunk gyakorolni a fejlődési folyamatra."

Rakéta-gyártás

Elon Musknak két másik vállalkozása is van, a Space X rakéta-gyártó társaság és az energia-szolgáltató SolarCity.

A Space X alapítása óta már szintén hatalmas összegeket emésztett fel, de a múlt hónapban Falcon rakétája, miután több műholdat pályára állított, sikeresen, függőleges állásban tért vissza a Földre. Most ennek az eredménynek a megismétlése a cél, de a rakéta ezúttal egy, a Csendes-óceán vizén úszó hajó fedélzetére érkezne.

Elon Musk szerint az újra felhasználható rakéták átalakítják az űr-ipar gazdaságossági viszonyait. „Az induláskor azt hittem, hogy a Space X-nek és a Teslának 10 százalék esélye van a sikerre. Így aztán örömteli meglepetés számomra, hogy még működünk.”

A Space X kemény versenyt folytat a Blue Origin-nel, az Amazon alapítójának, Jeff Bezos-nak a rakéta-fejlesztő vállalkozásával. Amikor azonban az újságíró rákérdezett a vetélkedésre, Elon Musk azt válaszolta: ki is ez a Jeff ?
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: AppleTesla

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.