brusszel


Terjed az influenza, még érdemes oltást kérni

Figyelő Online - Nógrádi Tóth Erzsébet
2016.01.13  11:27   
mail
nyomtatás
Az első munkahéten hazánkban 7400 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A kifejlesztett vakcina hatékony, a védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges. Az idősek és krónikus betegek, az egészségügyben dolgozók térítésmentesen kapják a vakcinát.

Az Országos Epidemiológiai Központ heti jelentése szerint hazánkban még nincs influenzajárvány, így még érdemes kérni a védőoltást, elkerülendő a kellemetlen tünetekkel járó, és akár súlyos vagy halálos szövődményekhez is vezető betegség ellen. A központ figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján az elmúlt héten 7400 beteg fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz -tájékoztatott az Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Hivatal.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös jelentése szerint a 2015/16-os influenza szezonban december közepén a kontinens északi és déli részén kezdődött az influenza vírusok terjedése. Az európai összesítés szerint a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok által beküldött, az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulóktól vett légúti mintákban az 51. héttől kezdődően hétről hétre egyre nagyobb arányban igazolják az influenzavírusok jelenlétét.

A jelentés kitér arra is, hogy a légzőszervi szövődményhez vezető fertőzések többsége az influenza A(H1N1) vírushoz köthető. Az elmúlt szezonhoz képest egyelőre jóval kisebb arányban igazolták az influenza A(H3N2) vírus kóroki szerepét, amely jellemzően az időseknél okoz súlyos szövődményeket, illetve haláleseteket, míg az influenza A(H1N1) vírus inkább a fiatalabbakra, egyébként egészséges felnőttekre veszélyesebb.
A 2015/16-os szezonra kifejlesztett influenza elleni oltóanyagban található vírustörzsek antigénszerkezete hasonló a kontinensen eddig kimutatott Influenza vírusokhoz. A védőoltás ennek megfelelően hatékony a kellemetlen tüneteket okozó, súlyos, vagy akár halálos szövődményekkel járó betegség ellen.

Tudományos vizsgálatok szerint az influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás. A védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges. Így, aki eddig még nem tette meg, de a következő napokban kéri a védőoltást, számíthat rá, hogy mire az influenzajárvány eléri Magyarországot, szervezete már felkészül a fertőzés elleni védelemre.

A 60 év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók háziorvosuktól, illetve foglalkozás-egészségügyi orvosuktól kérhetik a térítésmentes influenza elleni védőoltást. (A jogosultak köréről részletesebben a www.antsz.hu/influenza oldalon, illetve háziorvosuktól tájékozódhatnak.) Az idén is kapható gyógyszertári forgalomban influenza elleni vakcina, így azok is beoltathatják magukat influenza ellen, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: influenza

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.