brusszel


Szétúszás - Mi lehet a Hosszú Katinka-történet hátterében?

Figyelő Online - Jandó Zoltán-Baka F. Zoltán
2016.01.14  11:30   
mail
nyomtatás
Kicsinyes, de legalábbis furcsa lenne, ha elsősorban pénzről szólna a Hosszú Katinka-ügy, amelyben fontos szerepe van az úszónő férjének is. A sportágra milliárdokat költ az állam, a megugró támogatások mellett a létesítményhelyzet is javul. Hosszú Katinkáék célkeresztjében kimondva-kimondatlanul Gyárfás Tamás lehetett, de a szövetség elnökének távozása nem tűnik valószínűnek.
Hosszú Katinka Gyárfás Tamás ágyában alszik. Alig több mint egy éve még ez a hír járta körbe a hazai online sajtót. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke a 2014. decemberi, dohai rövidpályás világbajnokságon engedte át egy időre hotelszobáját az úszónőnek. Az akkori indoklás szerint azért, mert a sportolók szállása túl messze volt a versenyhelyszíntől, így sokat kellett volna buszozni. Ekkor még teljes volt a béke a szövetség és a sokszoros világbajnok között, ahogy néhány héttel később, tavaly januárban a Figyelő Év Embere díjátadóján sem utalt semmi arra, hogy az akkor még egymás mellett mosolygó két ember milyen heves szópárbajt fog vívni év végén.

A szakítás
Lapunk úgy tudja, hogy a felek kapcsolata valóban nyáron kezdett el megromlani, és a törés tényleg a 2017-es budapesti vizes világbajnokságra készülő kisfilmhez köthető. A sztori azonban nem a kazanyi vb-n, hanem egy jó hónappal előtte, a júniusi országos bajnokság (ob) környékén indult. Katinkával még ez előtt egyezett meg a szövetség, hogy részt vesz a promóciós anyagban, ám az úszónő állítólag néhány nappal a forgatás előtt telefonon jelezte: csak pénzért vállalja a szereplést. Ezt a MÚSZ vezetése egyből visszautasította. Bár ekkor, úgy hírlik, még nem volt éles szóváltás, a korábbi jó viszony azonban megtört.

Ráadásul az ob-n volt még egy fontos esemény, ami a jelenlegi médiaviharhoz képest nem kapott nagy publicitást, az elmúlt hetek eseményeinek fényében azonban jelentéktelennek véletlenül sem nevezhető. Jelesül, hogy Hosszú mindössze egyetlen számban indult el. Az úszónő Facebook-posztban jelezte, hogy a versenynek otthont adó győri létesítmény hiányosságai miatt lép vissza. Mint írta: az uszodában „nincs megfelelő bemelegítő medence, ez pedig komoly sérülésveszéllyel járhat". A bajnokság kihagyása különösen annak fényében volt furcsa, hogy Katinka az elmúlt években tulajdonképpen minden lehetséges versenyen elindult, azaz a visszalépés nagyon nem vallott rá, és nem illeszkedett a férjével és edzőjével, Shane Tusuppal megálmodott felkészülési programba sem.

Ilyen előzmények után jöttek azok a súrlódások, amelyekről december közepe óta szájkaratéznak az érintettek. A saját öltöző hiánya, amit állítólag a Komjádiban lévő sportorvosi szoba átengedésével próbált meg orvosolni a szövetség, vagy éppen a felkészülést segítő szoftver, amit először valamiért kamerarendszerként értelmezett a MÚSZ, és amelyhez állítólag Hosszú Katinka a vita kezdete óta nem adta meg azt a specifikációt, ami alapján be tudnák szerezni.

Első ránézésre csupa olyan téma, amely pénzről szól, vagy legalábbis pénzzel orvosolható. Feltehetőleg ezért értelmezték sokan eleinte úgy, hogy a konfliktus anyagi jellegű, s ezért próbálhatta meg az úszószövetség is erőből megoldani a problémát egy jelentősebb összeg felajánlásával és az emlegetett hiá-nyosságok kezelésével. Aztán a második sajtótájékoztatón a 12 milliós szerződés széttépésével újabb gellert kapott a történet, és kiderült, hogy itt véletlenül sem csak pénzről van szó. Hosszú akkor arra utalt, hogy nem akar úgy ugrálni, ahogy a MÚSZ-nál fütyülnek, s nem elégedett a felkészülési körülményekkel sem. Ezek a magyarázatok azonban ugyanannyira nehezen hihetőnek tűnnek, mint az, hogy az egész botrány kizárólag a támogatásokról szól.

Cseh László is csak találgat

Lapunknak a témával kapcsolatban sikerült utolérnie a többszörös világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes, Európa-csúcstartó Cseh Lászlót. A versenyző előrebocsátotta, hogy nem az ő dolga igazságot tenni, de annyit elárult: az ügy kirobbanása óta eltelt időben sem lett számára világosabb, hogy mi a tényleges szándéka Katinkának, mit akar mindezzel elérni. „Én úgy gondolom, jó viszonyban vagyok a csapattársaimmal, a versenyek alatt is szoktunk beszélni egymással, ha erre lehetőség nyílik. Katinkával kapcsolatban is ezt tudom elmondani, de ezen alkalmakkor soha nem esett szó a most felvetett problémákról" - közölte Cseh László. A legutóbbi világbajnokságon aranyérmet nyerő sportember elmondta, a maga részéről elégedett a felkészülését segítő infrastruktúrával az úszósportban. Két helyszínen, a törökbálinti és az egri uszodában vannak az edzései, és mindkét létesítményről nagyon jó véleménnyel van. Megtudtuk továbbá tőle, hogy a maga részéről elfogadta azt a szerződési ajánlatot, amit Hosszú egy teátrális mozdulattal széttépett a decemberi sajtótájékoztatóján. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy a többiek is aláírták-e a kontraktust.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.