brusszel


Nem megélhetési bevándorlók mentek Európába

Figyelő Online - Zentai Péter
2016.01.16  14:00   
mail
nyomtatás
NANCY FONER. Nyugat-Európában erőteljesebb a népek keveredése, mint az Egyesült Államokban. Ugyanakkor Európában idegenként tekintenek még a másod- harmad generációs migránsokra is - nyilatkozta lapunknak az Egyesült Államok egyik legnevesebb migráció kutatója.
- Tévedek, ha azt mondom, hogy migráció és a migránsok társadalmi befogadása kapcsán Amerika sikerre, Európa pedig kudarcra van ítélve?
- Mire alapozza feltételezését?

- Arra, hogy Európa megannyi, alapvetően zárt nemzetállamból tevődik össze. Az Egyesült Államokat viszont migránsok hoztak létre, a bevándorlás az ország fejlődésének alkotóeleme.
- Ha mindez ilyen egyszerű lenne, akkor nem léteznének az amerikai nagyvárosokban etnikai alapon egymástól elkülönült gettók. Akkor természetes és általános lenne a házasságkötés különböző bőrszínű, fajtájú emberek közt. Akkor nem lenne statisztikailag kimutatható, hogy csekélyebb valószínűséggel fut be sikeres életpályát egy afro-amerikai, mint egy fehér ember.

- Annak dacára, hogy az Egyesült Államok első embere afro-amerikai?
- Ennek ellenére sem, noha nyilvánvaló, hogy néhány évtized leforgása alatt óriási változás ment végbe az integráció bizonyos területein és ezeknek köszönhető, hogy Barack Obam lehet ma az Egyesült Államok elnöke. Ahhoz képest, hogy száz évvel ezelőtt még szép számmal akadtak rabszolgák, s még az 1960-as évek elején sem utazhattak egy járműben feketék és fehérek egy sor amerikai államban, nos ehhez képest kétségtelenül óriási a változás. Szintén pozitívum az európai államokkal ellentétben, hogy nálunk a politika, az iskola, a média tudatosan, szisztematikusan amerikaivá neveli a bevándorlókat. Ez sikeres már a másodgenerációs migránsok milliói körében is. Az amerikai zászlót sajátjának tekinti a kínai amerikai, az ír amerikai, az arab amerikai. Ez a fajta hozzáállás legfeljebb nyomokban létezik Európában. Ennek magyarázata az, amit Ön említett. Az Egyesült Államok nem nemzetállam abban az értelemben, ahogy Franciaország, Magyarország, vagy Lengyelország az. Az amerikai és az európai integráció történetére vonatkozó kutatásaimmal bizonyítani igyekeztem, hogy Európában az integrációt nagymértékben hátráltatja, hogy idegenként tekintenek a legtöbb európai országban a másod- harmad generációs migránsokra is. Nem hagyják őket beépülni. Az utóbbi hetek terrorizmusról, erőszakoskodásokról szóló hírei várhatóan felerősítik az integráció ellenes hangulatot.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.