brusszel


Tajvanon vezetik be elsőnek a melegházasságot Ázsiában?

Figyelő Online - Molnár Brigitta
2016.01.17  08:38   
mail
nyomtatás
Tajvanon már most támogatják az LGBT közösségeket, az elkövetkező választás azonban komoly változást hozhat - írja a Foreign Policy.
Austin szerencsésnek érzi magát, hogy Tajvanon élhet. A meleg férfi szabadon élvezi a sok lehetőséget, amit Tajpejben talál. Ezért gondolja úgy, hogy a szigeten a melegek élete már most sokkal szabadabb, mint más országokban. „Nem félek attól, hogy bárki bántana azért, mert meleg vagyok" - mondta.

Ezek ellenére Austinnak most kevés esélye van arra, hogy legálisan házasságot kössön. Az ezt támogató kezdeményezések eddig kevés figyelmet kaptak és gyorsan elbuktak. Elsőnek 2003-ban merült fel egy ezzel foglalkozó javaslat, majd 2013-ban, azonban egyik sem volt sikeres.

Mostanában azonban egyre népszerűbbé válik a téma és a január 16-ai választások eredménye is határozottan befolyásolja majd a kérdést. Ha a Democratic Progressive Party (DPP) győz, akkor lehet, hogy Tajvanon engedélyezik elsőnek - Ázsián belül - az azonos neműek házasságát.


A sziget lakossága - 23 millió fő - is egyre inkább az elképzelés mellé állt. 2015 júliusában több ezer LGBT aktivista vonult fel a főváros utcáin, miután az Egyesült Államokban bejelentették, hogy az azonos neműek házasságának megtiltása alkotmányellenes. Az egyik legfrissebb 2015-ös közvélemény-kutatás alapján (amelyet a tajvani Igazságügyi Minisztérium is támogatott) a válaszadók 71 százaléka támogatta az azonos neműek házasságát.

Több kezdeményezés is elindult 2015-ben, például egyre több városban regisztrálhatnak az azonos neműek, hogy élettársi kapcsolatban szeretnének élni. Emellett az azonos nemű párok is csatlakozhattak a tömeg-házasságokhoz. Bár ezek nem hivatalos módjai a házasságkötésnek, mégis nagy előrelépést jelentenek. Az Egészségügyi Minisztérium pedig nemrég megengedte, hogy az azonos nemű kapcsolatban élők orvosi döntéseket hozhassanak egymással kapcsolatban.

A DDP-n belül viszonylag erős az azonos neműek házasságát támogatók csoportja. Bár a tagok még nem fogadtak el egy közös nyilatkozatot a témával kapcsolatban, a jelöltek többsége támogatja a tervezetet. „A tagok egy kicsit kevesebb, mint 75 százaléka támogatja az ötletet" - nyilatkozta Michael Cole, egy tajvani think tank kutatója.

Az azonos neműek házasságát kevesen ellenzik az országban. Az ellenzők közé tartoznak például a konzervatív vallásos csoportok. 2013 novemberében, amikor a parlament tagjai elsőnek vitáztak az azonos neműek házasságáról, több tízezren tüntettek az utcákon. Azonban ez a tömeg is eltörpül az egyenlő házassági jogokat követelők mellett. Az is megfigyelhető, hogy a generációk véleménye eltérő a kérdésben: míg a fiatalabbak támogatják az azonos neműek házasságát, addig az idősebbek (akik általában döntenek a kérdésben) ellenzik azt.
Kapcsolódó cikkek
Foreign Policy
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200