brusszel


Gazdasági szükségállapotot hirdettek Venezuelában

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.01.17  09:41   
mail
nyomtatás
A venezuelai kormány 60 napos gazdasági szükségállapotot hirdetett, hogy kezelni tudja az ország súlyosbodó válságát.
Nicolas Maduro elnök két hónapon keresztül rendeletekkel kormányoz majd. A szükségállapot adóemelések és rendkívüli intézkedések bevezetésével is együtt jár annak érdekében, hogy a jóléti szolgáltatások és az élelmiszerimport finanszírozható legyen.

A kormány döntésére azt követően került sor, hogy a központi bank közzétette a venezuelai gazdaság 2015 első kilenc hónapjáról készített tájékoztatót. A tájékoztató szerint a gazdaság 4,5 százalékkal zsugorodott. A 2014 szeptembere óta mért éves infláció elérte a 141 százalékot.

A szükségállapotot néhány órával azelőtt hirdették ki, hogy Maduro elnök a Kongresszusban, első ízben azt követően, hogy közép-jobb ellenzéke a törvényhozásban átvette a hatalmat, elmondja majd a nemzet helyzetéről szóló beszédét. Valószínűsíteni lehet, hogy a szükségállapot során a vállalkozások, az ipari termelés és az elektronikus valuta-forgalom szorosabb állami ellenőrzés alá kerül.

Esik az olaj ára

Venezuela a világ egyik legnagyobb ismert olajtartalékával rendelkezik, az olaj árának az elmúlt 18 hónapban tapasztalt, drámai visszaesése azonban bevételeit 60 százalékkal csökkentette. Az olaj exportja adja Venezuela bevételeinek  95 százalékát. 

Az olaj árának csökkenése ellnére Maduro elnök és az új gazdasági miniszter, Luis Salas hitet tett a korábbi elnök, Hugo Chavez által indított szociális programok megőrzése mellett. A kormány azt állítja, hogy a vágtató infláció és az alapvető termékek hiánya a politikai ellenfelek ármánykodásának következménye.

Szakértők szerint az ország lakossága nagy várakozással figyeli, vajon az ellenzék által uralt Kongresszus támogatja-e majd Maduro elnököt. Ha ez nem történik meg, a Maduro-kormányzat a Legfelsőbb Bírósághoz fordulhat.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.