brusszel


Az Exim újratöltve

Figyelő Online - Brückner Gergely
2016.01.21  09:40   
mail
nyomtatás
A bank az exportcélú ügyletek refinanszírozása mellett egyre gyakrabban ismert magyar üzletemberek vállalkozásait is finanszírozza. Három állami hátterű bank, az Exim, az MFB és az MNB is részt vesz immár a hazai kkv-k forráshoz juttatásában. A közvetlen gazda, Szijjártó Péter mellett egy másik miniszter, Rogán Antal befolyása is tetten érhető az intézmény irányításában.
Súlyos fenyegetést kapott nemrégiben egy hazai bankár. Az igazgató korábban egy nemzetközi ügylet előterjesztője volt, az ügy később súlyosan problémássá vált. Az igazgató a fenyegetést azonnal bejelentette a bankbiztonságiaknak, akik komolyan vették azt. Közben az érintett eximes vezetőnek is távoznia kellett a bankból, mert őt is felelősnek tartotta a bankja a belső szabályok súlyos megsértésében.

Az Exim ennél a kriminél természetesen sokkal békésebb témákban szokott szerepelni a hírekben, de az feltűnő, hogy a hazai exportfinanszírozó bank újabban milyen gyakori médiaszereplő lett. Olyan, a sajtó számára is izgalmas ügyletekhez nyújtott vagy nyújt hitelt, mint Andy Vajna cégének TV2-vásárlása, Csányi Sándor százhalombattai hulladékhasznosítója, vagy a Garancsi István és Scheer Sándor tulajdonában álló Market-csoport nagyszabású ingatlanfejlesztése a Kopaszi-gátnál. Szintén izgalmas témának tűnt az Exim régi és jelenlegi vezetésének büntetőfeljelentéssel is súlyosbított perpatvara arról, hogy átköltözhet-e a bank a budai Lánchíd Palotába, ahogyan az is, milyen megfontolásból indított rapid módon egy 10 és egy 6 milliárd forintos kockázati tőkés pályázatot, és annak eredményét miért nem hirdette ki. Az izgalmas ügyletek mögé segít betekintést nyerni a Figyelő e heti címlap-összeállítása.

Részletek a Figyelő legfrissebb számában!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.