brusszel


Az aranykor vége

Figyelő Online - Dózsa György
2016.01.25  08:30   
mail
nyomtatás
DAVOSI VILÁGGAZDASÁGI FÓRUM. A globalizáció fellendítette a világkereskedelmet, ám ennek most úgy tűnik vége szakad. Hajtóerő híján romlik a feltörekvő országok termelékenysége, így viszont kevesebb tőke áramlik ezekbe az államokba.

Lapzártánk után kezdődik el a világ legbefolyásosabb gazdasági vezetőinek éves csúcstalálkozója a festői svájci városkában, Davosban. A Világgazdasági fórum idei egyik vezető témája a feltörekvő piacok helyzete lesz. Az érintett országokból az elmúlt másfél évben több mint ezer milliárd dollár tőke távozott. Félő, hogy a folyamatnak még nincs vége. A fejlett országokra ugyanis a viszonylag mérsékelt növekedés és a lanyha befektetési kedv jellemző.

GLOBALIZÁCIÓS HULLÁMTÖRÉS
A legnagyobb felkiáltójelek közé tartozik az amerikai központi bank, a Federal Reserve kamatemelési ciklusa, valamint az, hogy miként reagálnak erre a feltörekvő országok. A helyzet most nagyon más, mint az előző válság idején volt. Akkor az ázsiai piacok, Oroszország és Brazília viszonylag jó formában vészelték át az 1990-es évek végi, 2000-es évek eleji válságot. Az azt követő időszakban a csillagok állása kedvezett a globalizációnak, virágzott a kereskedelem és dőlt a tőke ezekbe az államokba. A fő hajtóerő akkor a kínai gazdaság lendületes növekedése volt, amelyet, mint a világgazdaság igáslovát a fejlett országok kereslete hajtott előre. Kína belépett a Világkereskedelmi Szervezetbe, a WTO-ba, így a következő években gyakorlatilag akadály nélkül önthette rá a termékeit a világ országaira. A globalizáció aranykorában kontinenseken átívelő beszállítói láncok alakultak ki, a latin-amerikai szója és acél áramlott az ázsiai feldolgozó üzemekbe.
A legfrissebb adatok szerint azonban a kínai növekedés 6,9 százalékra szelídült az elmúlt év negyedik negyedében, amely 25 éve nem látott csigatempónak számít. Hiába Peking erőfeszítése: az ország gazdaságát egyelőre nem sikerült a belső keresletre átállítani. A kivitel viszont egyre gyengébben muzsikál. Az amerikai piacok egyelőre jól elvannak a saját kapacitásaikkal, Európában meg alig-alig pislákol a gazdaság az adósságválságból kifelé- és a menekültválságba befelé menet. Így Kína nem képes többé már a globális gazdaság motorja lenni.

A svájci UBS befektetési bank elemzése szerint a feltörekvő országok termelésnövekedése - a koreai autóktól a chilei rézig - 2008-2009 óta nem látott szintre süllyedt. A világkereskedelem 2015-ben immár negyedik éve bővül lassabban, mint globális GDP - derül ki a WTO egyik jelentéséből. Az elmúlt évtizedekben a trend pont fordított volt: a kereskedelem dupla olyan ütemben bővült, mint a világgazdaság növekedése. Néhány elemző szerint ebből az a szomorú következtetés adódik, hogy a kínai gazdasági csoda egyszeri és megismételhetetlen esemény, örülni kell annak, hogy volt, de többé már nem tér vissza.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.