brusszel


Tiltakozás a lengyel megfigyelési törvény ellen

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.01.24  13:26   
mail
nyomtatás
Több ezer lengyel vett részt Varsóban és más nagyvárosokban azokon a tiltakozó megmozdulásokon, amelyeket a konzervatív kormány tervei ellen tartottak. Megítélésük szerint a kormány korlátozni kívánja a személyi függetlenséget és a szabadságot.
A tiltakozók azt kiabálták, hogy „demokráciát akarunk”, és olyan feliratokat lengettek, amelyek bírálták a megfigyelési törvény tervezett módosításait. Az intézkedések bővítenék a kormány hozzáférését a digitális adatbázisokhoz és a rendőrség számára szélesebb körben tennék lehetővé a lehallgatási és megfigyelési lehetőségeket.

Az EU vizsgálatot folytat annak megállapítására, hogy az új szabályozás összeegyeztethető-e az uniós normákkal. Az elmúlt év októberében megválasztott Jog és Igazság Pártja – első ízben azóta, hogy a demokráciát 1989-ben helyreállították – egyedüli pártként szerzett jogot a kormányzásra.

'Veszélyben a magánélet szabadsága'

"Meg akarjuk őrizni szabadságunkat és demokráciánkat” - mondta a megmozdulás egyik szervezője. "Fenyegetik magánéletünk szabadságát. Követhetnek bennünket, megfigyelés alatt tarthatják otthonainkat és internetes levelezésünket” - mondta a tiltakozók előtt Mateusz Kijowski, a Demokrácia Védelme Bizottság vezetője.

Az egyik varsói táblán azt lehetett olvasni: „Ránk figyeljetek, ne bennünket.” Egy másik feliraton azt szerepelt: „Éljen 1984”, ami nyilvánvaló utalás a George Orwell könyvében leírt autoriter államra.

Varsóban egy 10 ezer fősre becsült tömeg gyűlt össze Beata Szydlo miniszterelnök irodája előtt, majd átvonult Andrzej Duda elnök palotája elé.

Az EU előzetes értékelést készít arról, hogy az Alkotmánybíróság hatáskörét csorbító és a közmédiát állami kontroll alá vonó törvények sértik-e az Unió törvényesség biztosítására irányuló alapelvét.

Beata Szydlo e héten azt mondta az EU törvényhozói előtt, hogy kormánya sem az EU, sem Lengyelország törvényeit nem sértette meg és felhatalmazást kapott az ország törvényeinek átírására.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.