brusszel


Ehhez a robothoz a magyaroknak lesz néhány szavuk

Figyelő Online
2016.02.01  15:01   
mail
nyomtatás
Újfajta sebészeti robothoz készítenek érzékelőket nemzetközi együttműködésben hazai kutatók. A rendkívül kisméretű eszközök lehetővé teszik, hogy hagyományos operáció helyett a beavatkozást endoszkópiával végezzék új területeken is. A korszerű elektronikai és anyagtudományi ismeretek felhasználásával növelhető a műtétek sikeressége és a betegek túlélési aránya.

A kórházi lábadozási idő a negyedére, az otthoni akár a hatodára csökkenthető, a műtéti szövődmények kockázata pedig minimálisra szorítható vissza laparoszkópiás (endoszkópiás) sebészeti beavatkozással. Az eljárás során a testnyílásokon keresztül vagy a bőrön csupán apró vágást ejtve végzik el a műtétet. Az elmúlt években a kardiológiában jelentős fejlődés történt, ennek keretében ezen a területen is egyre nagyobb teret hódítanak az érpályán keresztül végezhető minimálisan invazív katéteres vagy laparoszkópiás beavatkozások.


A beavatkozások sikeressége nagymértékben növelhető olyan integrált áramköri és mikro-elektromechanikai komponensek alkalmazásával, amelyek extrém kis méretben integrálják az érzékelő, jelfeldolgozó és csatlakozó funkciókat, és ezáltal folytonos információt nyújtanak a beavatkozást végző sebészek számára a műtéti területről. A magyar fejlesztés túlmutatva a terület jelenlegi technológiai színvonalán új lehetőségeket nyithat meg az orvosok számára.

A legfontosabb célok:
• Új, innovatív, kompakt érzékelési, követési és vezérlési funkciók fejlesztése.
• A fenti funkciók integrálása mikrorendszerek segítségével.
• Demonstrációs műtéti rendszerek (katéter és sebészeti robot) kialakítása, speciális klinikai célokra, főképpen szív és érrendszeri beavatkozásokhoz.

A fejlesztés azért különösen fontos, mert a nemzetközi halálozási mutatók között az első helyen szerepelnek a szív- és érrendszeri megbetegedések (cardiovascular diseases - CVD), ami Európában átlagosan 4 millió halálesetet jelent évente (az összhalálozás 47%-a). A CVD száma jelentősen nő a populáció öregedésével, ez pedig jelentős terhet ró a betegre és az egészségügyi ellátórendszerre egyaránt.

Az „INCITE - Intelligens katéterek fejlett rendszerekben, műtéti beavatkozásokhoz" projekt olyan új generációs műtéti rendszerek fejlesztését szolgálja, amelyek képesek felgyorsítani a paradigmaváltást a drága és bonyolult műtéti beavatkozások irányából a költséghatékony, betegbarát minimálisan invazív beavatkozások (MIS) felé. Mindamellett hozzájárul olyan új műtéti eljárások kidolgozásához is, amelyek javítják a betegek túlélési arányait és az elérhető posztoperatív életminőséget. Ennek érdekében az INCITE projekt hazai partnerei olyan demonstrációs műtéti rendszerek elemezését, építését és tesztelését tervezik, amelyek új funkciókat is képesek bevezetni a műtéti gyakorlatba.

A projektben vezető elektronikai, robotikai ipari, fejlesztési és orvostechnikai ipari gyártók és klinikai alkalmazók (pl. Philips Research, VTT, Murata, TU Delft, Silex, Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii - FRK) dolgoznak együtt a magyar szakemberekkel. Ennek megfelelően a projekt komoly lépést jelent a minimálisan invazív műtéti technológiák fejlesztésében és elterjesztésében, és az európai, sőt akár világméretű piaci vezető szerep elérését is elősegítheti a partnerek számára.
A projekt célja, hogy megvizsgálja és demonstrálja a különböző érzékelési lehetőségek alkalmazhatóságát Minimálisan Invazív Műtéti rendszerekben (katéterek és műtéti robotok). Ezek a komplex műtéti eljárások pontos vezérlést és ellenőrzést igényelnek. A beavatkozás biztonságosságát és pontosságát szem előtt tartva, a sebésznek folytonos és mindenre kiterjedő multi-modális információra van szüksége a műtéti terület szerkezetéről, funkcionalitásáról és anatómiájáról.

Dr. Fürjes Péter a projekt hazai konzorciumvezetője elmondta: „A projekt igen komplex: félvezető és MEMS (mikro-elektromechanikai rendszer) technológiák, az anyagtudomány, és tokozási technológiai ismeretek szükségesek ahhoz, hogy orvosi környezetben alkalmazni tudjuk a speciális erőmérő szenzorokat. Ebben a hazai partnerek nemzetközileg is elismertek, több projektben bizonyítottak. Most az a nagy kihívást jelentő feladat jutott a projekt magyar partnereinek, hogy mikroszkopikus méretű erőmérő szenzorokat kialakítva és beszerelve az FRK által fejlesztett MIS műtéti robot (RobInHeart) laparoszkópiás eszközébe megoldják a mesterséges „tapintás" érzékelés funkció integrálását a robot vezérlő- és visszajelző rendszerébe."
A projektben magyar részről az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem - Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kutatói vesznek részt.

Az „INCITE - Intelligens katéterek fejlett rendszerekben, műtéti beavatkozásokhoz" (azonosító: KTIA NEMZ_12-1-2014-0005 - ENIAC Call 2013-1 / 621278-2) projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap és az ENIAC JU társfinanszírozásával valósul meg.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200