brusszel


Orvosok hálapénz nélkül: eltelt hat év, a kormány tartsa be az ígéreteit

Figyelő Online
2016.02.05  13:42   
mail
nyomtatás
Az 1001 orvos a hálapénz nélkül csoport szeretné tájékoztatni a sajtót, hogy az EMMI és a Miniszterelnöki Kabinet nem teljesítette Magyarország állampolgárainak adott ígéretét.
A 781 orvos által jegyzett levelünk jelentős társadalmi érdeklődést váltott ki, számos magyar állampolgár továbbította kérdéseinket az Emberi Erőforrások Minisztériumának. A leveleinkre adott hivatalos állásfoglalásban (2015.12.21. és 2016.01.04.) a Kormány tájékoztatta Magyarország polgárait, nyugtatva őket és minket egészségügyben dolgozókat is, hogy a Kormány mindent megtesz a betegellátás biztonságáért. E folyamat részeként azt ígérték, hogy januártól a szakorvosi minimálbér nettó 270.000 Ft-ra emelkedik, azaz nem lesz olyan szakorvos az országban, aki ennél kevesebbet keres. A szaktárcán kívül ezt azóta a Miniszterelnöki Kabinet is megerősítette.

A mai napon Magyarország szakorvosai megkapták bérüket, és szembesültek azzal, hogy az semmit nem változott. A képzett magyar szakorvos a szlovákiai kollégák keresetének még a felét sem kapja meg. Nettó órabérünk kevéssel haladja meg az 1000 Ft-ot.

Magyarország lakosságát és az egészségügyi dolgozóikat tehát félretájékoztatták. Nem kaptuk meg a beígért béremelést, a hálapénz továbbra is mérgezi a rendszer működését, a szaktárca pedig nem működtet széles körű kerekasztalt.
Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport a tiszta, kiszámítható egészségügyet állítja előtérbe, az egész ellátórendszer átvilágításában és átalakításában érdekelt. A minőségi betegellátás megteremtéséhez vezető első lépés a rendszert vállain vivő humánerőforrás minőségének biztosítása. A végletekig kimerült egészségügyi dolgozók kizsákmányolásának azonnal véget kell vetni!

Kérjük a magyar állampolgárokat, támogassák az új orvosi mozgalmak törekvéseit egy átlátható egészségügy létrehozásában, hogy a magyar emberek a mindennapi erőfeszítéseikhez méltó, minőségi és hálapénz-mentes ellátást kapjanak!

Végezetül szeretnénk egy fontos forrást idézni, melynek minden szavával egyetértünk:
„az egészségügyben dolgozóknak kiemelt szerepük van: a forráshiányos rendszert szinte már csak az ő áldozatos munkájuk tartja életben. {...} A széles körű egyeztetéseken alapuló életpályamodell kidolgozása elengedhetetlen. {...} Az ágazat egyik legsúlyosabb gondja a hálapénzrendszer. {...} Orvosainknak és szakdolgozóinknak megfelelő társadalmi és anyagi megbecsülésre van szükségük: méltó munkakörülményeket, méltó bérezést kell számukra biztosítani." A FIDESZ egészségügyi programja - 2010.

Hat év eltelt. Kérjük a Kormányt, hogy tartsa be az ígéreteit, hozza meg a politikai döntést, és haladéktalanul kezdjen bele az egészségügy krízisének megoldásába!
Magyarország, 2016. február 5. 1001 orvos hálapénz nélkül csoport
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.