brusszel


Nukleáris telefonváltás

Figyelő Online
2016.02.06  11:57   
mail
nyomtatás
A kínai elnök arról biztosította dél-koreai kollégáját pénteken, hogy sem atomfegyvert, sem háborút nem szeretne látni a Koreai-félszigeten. Hszi Csin-ping és Pak Gun Hje telefonon beszélt, első ízben az után, hogy Észak-Korea nukleáris kísérletet hajtott végre január elején.
Hírügynökségi jelentések szerint Hszi azt hangsúlyozta, hogy az érintett feleknek "hideg fejjel", a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását szem előtt tartva kell kezelniük az előállt helyzetet, és ragaszkodniuk kell a párbeszéd és a tárgyalások útján történő megoldáskereséshez.

Kína minden körülmények között határozott elkötelezettje annak a szándéknak, hogy végrehajtsák a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését, ami Északkelet-Ázsia országainak is érdeke - hangoztatta a kínai elnök.

A Hszinhua hírügynökség szerint Pak rendszeres kapcsolatot és egyeztetéseket szorgalmazott azokban a kérdésekben, amelyekben kölcsönös érdekek fűzik egymáshoz a feleket. Ezek közé sorolta Észak-Korea negyedik nukleáris kísérletét, valamint a közelmúltban bejelentett szándékát, hogy műholdat bocsát fel.

Pak azt is kifejezte, hogy ez ügyben Szöul számít a nemzetközi közösség, a szakértők és az ENSZ Biztonsági Tanácsának szoros együttműködésére.

A legfrissebb jelentések szerint Washington nem kommentálta Pak és Hszi telefonbeszélgetését.

A közelmúltban Pekingben járt John Kerry amerikai külügyminiszter azt szorgalmazta, hogy Kína törekedjen Észak-Korea hatékonyabb féken tartására, amire Peking azt válaszolta, hogy bár egyet ért Phenjan "megfelelő mértékű" szankcionálásával, nincs közvetlen hatása az ottani történésekre.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.